Bibliotheken met een b(h)oek af - creatief omgaan met nieuwe uitdagingen

Bibliotheken met een b(h)oek af - creatief omgaan met nieuwe uitdagingen

Door het veranderende onderwijs- en informatielandschap staan (hogeschool)bibliotheken voor nieuwe uitdagingen. Langzaam maar zeker krijgen bibliotheken een ander uitzicht: naast de printcollectie en groepswerkplekken sluipen ook 3D-printers, multimedialabs en film-& montagecellen de bibliotheek binnen. Ook het digitale verhaal vraagt een creatief antwoord.

Datum donderdag 25 juni 2015
Locatie Hogeschool Gent (gebouw B, lokaal GSCHB.0.064) Toon op kaart
Organisator VVBAD

Door het veranderende onderwijs- en informatielandschap staan (hogeschool)bibliotheken voor nieuwe uitdagingen. Langzaam maar zeker krijgen bibliotheken een ander uitzicht: naast de printcollectie en groepswerkplekken sluipen ook 3D-printers, multimedialabs en film-& montagecellen de bibliotheek binnen. Ook het digitale verhaal vraagt een creatief antwoord.

Het is aan de informatiespecialist om de nieuwe noden van het onderwijslandschap in kaart te brengen en de services en diensten van de bibliotheek hierop af te stemmen.

Tijdens deze studiedag komen enkele voorbeelden aan bod hoe in Vlaanderen en Nederland met deze uitdagingen kan worden omgegaan.

Deze studiedag wordt georganiseerd door de sectie Hogeschoolbibliotheken, maar staat uiteraard ook open voor medewerkers uit andere bibliotheken.

PROGRAMMA

9u30 – 10u: onthaal
10u -10u15: welkomstwoord door Dennis Cluydts (directeur onderwijs HoGent)
10u15 – 11u: "Zoeken zonder zorgen" - Katya Suykens (AP Hogeschool)

  • Katya Suykens werkt sinds 2010 in de Artesis Plantijn Hogeschool. Als gevolg van sterke bezuinigingen binnen de hogeschool was het voor Katya en haar collega’s niet meer mogelijk om instructies rond het correct gebruiken van wetenschappelijke databanken te organiseren. Er werden instructiefilmpjes gemaakt om het wegvallen van instructielessen op te vangen. Ook inventariseerde ze toepasbare software en stelde ze een draaiboek op voor het maken van een goede instructiefilm. Goede tutorials maken is niet gemakkelijk maar Katya Suykens weet duidelijk hoe het moet en ze neemt radicaal het gebruikersstandpunt in bij het maken ervan. Tijdens de studiedag gaat ze hier dieper op in. 

11u – 11u45: Bruno Bevernaegie (HoGent)

  • De ontsluiting van leermaterialen is al jaren de corebusiness van hogeschoolbibliotheken. De realiteit toont hun nu dat A/V-materiaal de positie van papier als drager van informatie beetje bij beetje verdringt. Lezen wordt kijken en bibliotheken zien de uitleencijfers elk jaar afnemen. Zo verging het ook de bibliotheek van de HoGent. Tegenspartelen heeft geen zin dus werd de evolutie omarmd en stilaan wordt de BYB een partner bij de productie van audiovisuele leermaterialen. In de slipstream van de onlinecursus over informatievaardigheden werd een A/V-cel geboren en begon het verhaal van green screens, MOOC’s, screen casting en auteursrechten. De uiteenzetting probeert een beeld te schetsen van de bezigheden, de successen en de mislukkingen na 2 jaar activiteit.
    Bruno Bevernaegie: werkt sinds 1996 bij de Hogeschool Gent. Eerst als lector en nu een 6-tal jaar als bibliothecaris in de bibliotheek op de campus Schoonmeersen.
    Klik hier om de presentatie te herbekijken

11u45 – 12u30: Bibliotheek en makersbeweging - Jeroen de Boer

  • Jeroen de Boer (1973) werkt sinds 2012 bij het Kenniscentrum van Bibliotheekservice Fryslân (BSF) als domeinspecialist nieuwe media. Hij studeerde Kunst en Kunstbeleid in Groningen (1995-2000) en werkte daarna voor verschillende culturele organisaties, uiteenlopend van centra voor kunsteducatie, het onderwijs en de bibliotheek.
    Naast zijn betrekking bij Bibliotheekservice Fryslân is hij ook voorzitter van Stichting FabLab Benelux. Hij won tweemaal de BibliotheekInitiatiefPrijs van het Victorine van Schaickfonds: in 2012 met het project SocialMediaCaster en in 2014 (samen met collega’s Bertus Douwes en Aan Kootstra) met het project FryskLab. Aan dat laatste project, een mobiel BibliotheekFabLab met een specifieke focus op het onderwijs, besteedt hij momenteel veel aandacht. In deze sessie zal hij specifiek ingaan op de raakvlakken tussen bibliotheek en makersbeweging.
    Daarnaast houdt hij zich bezig met projecten rondom linked open data, draagt hij bij aan verschillende publicaties voor informatieprofessionals en was hij tweemaal trackleider bij het jaarlijkse KNVI Congres.
    In de zomer van 2015 verschijnt een boek dat hij samen met Terri Willingham schreef voor uitgever Rowman and Littlefield: Makerspaces in Libraries. Jeroen is samen met collega’s Erik Boekesteijn en Margot Bosch genomineerd voor de titel Beste Bibliothecaris van Nederland 2015.

12u30 – 14u: lunch + bezoek bibliotheek
14u – 14u45: Ria Paulides

  • De hogeschool Inholland heeft in 2012 besloten om over te gaan naar een volledig digitale bibliotheek en heeft daarmee een pioniersrol op zich genomen. Er is drie jaar uitgetrokken voor dit traject en de einddatum 1 september 2015 komt nu zeer dichtbij. De reden om dit besluit te nemen was vooral om de collectie beter te laten aansluiten bij de hogere afstudeereisen. Daarnaast speelde er ook een grote bezuiniging op personeel die we met deze sprong in de toekomst kunnen oplossen. Het traject betekent grote veranderingen voor drie partijen: de docenten, de uitgevers en de bibliotheekmedewerkers. Ria Paulides zal in de presentatie ingaan op de aanpak, de successen en de knelpunten in dit proces.

    Ria Paulides is sinds 2007 manager van de bibliotheek van de hogeschool Inholland en heeft daarvoor veranderprocessen geleid in andere typen bibliotheken in Nederland.

14u45 – 15u: koffie
15u – 15u45: "Zoekmachines weten het antwoord" - Eric Sieverts

  • De laatste jaren zijn zoekmachines (en vooral Google) geëvolueerd tot antwoordmachines. In plaats van 10 blauwe links, waarin wellicht het antwoord op een gestelde vraag te vinden is, trachten zoekmachines nu meteen zelf al dat antwoord te geven. Bij Google vormt de Knowledge Graph veelal de basis voor die te geven antwoorden. Gekeken zal worden hoe Google aan die antwoorden komt en in hoeverre we daarop kunnen vertrouwen. Dit is maar één van de manieren waarop semantiek zijn intrede heeft gedaan in de zoektechnieken voor het web. Semantische markering van de inhoud van webpagina’s is een ander aspect van die semantiek. Hoewel zoekmachines op dit moment nog weinig doen met bibliotheek-gerelateerde markering op basis van het Schema.org framewerk, biedt dat wel interessante perspectieven. Dit zal met voorbeelden geïllustreerd worden.

    Opgeleid als Natuurkundige. Gepromoveerd op onderzoek aan silicium. Sinds 1980 werkzaam als informatiespecialist met nadruk op digitale zoektechnieken. Van 1980 tot 2012 verbonden aan de Universiteitsbibliotheek Utrecht; daarnaast van 1991 tot 2012 docent bij de Hogeschool van Amsterdam. Verder sinds 1981 free-lance docent bij diverse cursussen en instellingen; op dit moment onder meer nog bij GO-opleidingen en VOGIN. Sinds 1997 lid van de redactie van IP en de laatste jaren vast columnist van het blad. Mede-organisator van de jaarlijkse VOGIN-IP-lezing.

PRAKTISCH
Wanneer: donderdag 25 juni 2015
Waar: HoGent, campus Schoonmeersen
Prijs: 60 euro voor VVBAD-leden | 90 euro voor niet-leden


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be