Competent Content!

Competent Content!

De vakgroep WDI organiseert een studiedag waarbij de focus ligt op de steeds veranderde competenties.

Datum dinsdag 24 april 2018
Locatie Koninklijke bibliotheek Toon op kaart
Organisator VVBAD

In samenwerking met

Dat de vaardigheden van de huidige bibliothecaris en informatieprofessional niet (altijd) meer stroken met de verwachtingen van een moderne bibliotheek, is al enige tijd voer voor discussie. Een opleiding op masterniveau bestaat in Vlaanderen niet. Dat er wel nood aan is, blijkt uit het behoefteonderzoek opleidingen informatievak dat VVBAD samen met de Nederlandse tegenhanger KNVI uitvoerde. Het onderzoek vormt de directe aanleiding tot deze workshop.

Naast enkele algemene lezingen over levenslang leren en de veranderende rol van de bibliothecaris zoomt deze workshop specifiek in op vier soorten vaardigheden die broodnodig zijn in de moderne bibliotheek: het beheer van de vele soorten (vooral digitale) output, de diversiteit aan gebruikers en hoe daarmee om te gaan, open knowledge in al z’n facetten, en digitale bronnen en de rol van de bibliotheek bij het ondersteunen van digitale geletterdheid. Hieronder vind je meer informatie per workshop:

Output Management

Toegang tot informatie is geëvolueerd naar een decentraal gegeven. Waar vroeger bibliotheken het centrale punt waren waar alle externe informatie toegankelijk werd gemaakt, is tegenwoordig informatie over het internet verspreid. Dit leidt tot nieuwe uitdagingen voor informatiediensten, voornamelijk hoe de eigen output in het caleidoscopisch geheel van het internet te integreren. Het betreft informatie in al zijn vormen: publicaties, data, informatie over personen en de organisatie. De verschillende uitdagingen gaan van beheerproblemen, openheid tegenover geslotenheid, commercialisering, problemen van privacy, GDPR tot de nood aan samenwerken met andere diensten. Een veranderende inhoud leidt tot veranderende skills, van technisch (IT en informatie) over legaal (copyright, patenten) tot organisatorisch. De nood tot samenwerking met andere diensten wordt daarbij alsmaar dringender.

Sessieleider: Marc Goovaerts - UHasselt - Carlo Wouters - AE Consultancy

Gebruikers

De recente ontwikkelingen en nieuwe technologieën zorgen voor nieuwe behoeften en een ander zoekgedrag bij de bibliotheekgebruikers. Men verwacht dezelfde functionaliteit in de bibliotheek als bij Google, dezelfde snelheid, dezelfde look & feel. De bibliotheek heeft echter heel wat aanvullende troeven in handen om aan de noden van de gebruiker te voldoen. In deze break-out willen we aan de hand van een aantal stellingen en vragen een zicht krijgen op de competenties die bij informatiemanagers noodzakelijk zijn om aan die behoeften te voldoen.

Sessieleiders: Fleur De Jaeger - LOYENS & LOEFF Advocaten en Astrid De Spiegelaere - KBR

Digitale bronnen

Zowel het brede publiek als professionele onderzoekers hebben vandaag toegang tot een ongekende hoeveelheid digitale data en informatie. Die overvloed aan gegevens biedt heel wat mogelijkheden, maar ook heel wat uitdagingen. Hoe kan je bijvoorbeeld nog weten welk materiaal relevant is voor jouw project? Hoe maak je een onderscheid tussen ‘fake news’ en betrouwbare informatie? En welke nieuwe (onderzoeks)vragen kan je in het licht van ‘big data’ gaan stellen? In deze break-outsessie worden aan de hand van de ‘data life cycle’ een aantal van die elementaire vaardigheden geïntroduceerd en besproken, met name databases, datavisualisaties, text mining en de mogelijkheden om online data te delen. Aan de hand van concrete voorbeelden wordt zo een ‘toolbox’ geïntroduceerd voor de hedendaagse informatieprofessional.

Sessieleider: Tom Willaert - KULeuven en Laura Mesotten - KULeuven

 

Open

Open access, open data, open source, open review, open science, open knowledge, open innovation. Wat betekent “open” in elk van deze begrippen? En dekt het dezelfde lading of is het net weer iets anders? Als informatieprofessionals er al mee worstelen, hoe zit het dan met onze gebruikers? Het “open” paradigma opent een nieuwe box vaardigheden. Of nee, eerder een aanvulling op reeds gekende vaardigheden? Verwachten leveranciers, gebruikers, klanten  hetzelfde van de bibliotheek als de producent en de consument van open kennis? Deze break-out onderzoekt de invloed van “open” op onze eigen kennis en vorming, en hoe deze door te geven aan onze gebruikers.

Sessieleiders: Inge Van Nieuwerburgh – UGent en Bert Jehoul – Open Knowledge Foundation België

De studiedag kost €80 voor leden van VVBAD, lunch is inbegrepen in deze prijs.
Voor niet-leden kost de studiedag €110.
De studiedag gaat door in de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Het onthaal zal opgesteld zijn aan zaal Park Room. Gelieve de wegwijzers te volgen.
Bekijk het programma:

Programma Competent Content!

09:00

Ontvangst met koffie aan zaal Park Room

09:30

Inleiding

9:35

Inleiding Sara Lammens (KBR)

9:45

Sarah Bonte (AHOVOKS) - levenslang leren 

10:30

Demmy Verbeke - de veranderde rol van de wetenschappelijke bibliotheek

11:15

Koffiepauze

11:30

Workshop deel I: Als deelnemer heb je de keuze tussen twee workshops.

* Gebruikers

* Output management

12:45

Lunch

13:30

Workshop deel II: Als deelnemer heb je de keuze tussen twee workshops.

* Open

* Digitale bronnen

14:45

Koffiepauze

15:00

Rapportering van de workshops

15:30

Frank Huysmans - voorstelling behoefteonderzoek 

16:15

Voorziene einde van de studiedag


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be