Geen kater na het water ? Omgaan met waterschade in erfgoedcollecties, archieven en monumenten

Geen kater na het water ? Omgaan met waterschade in erfgoedcollecties, archieven en monumenten

Water is één van de ergste vijanden van archieven, bibliotheken, musea en historisch waardevolle gebouwen. Een dijkbreuk of een flinke storm kan heel wat wateroverlast berokkenen. Een openstaand raam of een verstopte afvoerpijp, een lekkende kraan of een barst in een glazen koepel evenzeer. En dan vragen we ons niet eens af waarom vele bibliotheken, archieven en museale collecties nog steeds in een kelder worden bewaard, of wat bluswater bij brandbestrijding allemaal kan veroorzaken.

Datum vrijdag 4 december 2015
Locatie FelixArchief Toon op kaart
Organisator VVBAD, Belgische Blauwe Schildcomité, FARO, ICOMOS Vlaanderen-Brussel, Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium, Monumentenwacht Vlaanderen, Stad Antwerpen & Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw

Iedereen weet dat voorkomen beter is dan genezen, maar hoe voorkom je wateroverlast? En hoe beperk je de schade? Wanneer is een gebouw (terug) droog en hoe ga je om met schimmel? Zijn “de collectie” en het gebouw verzekerd tegen waterschade, en wat houdt dat dan in?

Rond deze vragen organiseert het Belgische Blauwe Schildcomité vzw op vrijdag 4 december 2015 een studiedag in het FelixArchief te Antwerpen. Na de op praktijkervaring gebaseerde uiteenzettingen is er tijd voorzien voor vragen en voor het uitwisselen van expertise. In de wandelgangen van de studiedag tonen enkele bedrijven gespecialiseerd in conservatie, restauratie en preventie hun aanbod op een mini-beurs.

Een verslag van deze studiedag met links naar de presentaties lees je hier.

Programma

9 u. Ontvangst en registratie

9.30 u. – 12.30 u. Voormiddagsessie

Gustaaf Janssens (Belgische Blauwe Schildcomité): Welkom en inleiding.

Christine Lambrechts (MuHKA): Als alles in het water valt. Hoe kom je tot een totaalaanpak als er meer soorten materialen dan mensen zijn?

Martijn Vandenbroucke (Amsab-ISG): Eerste Hulp bij archiefongevallen. Samenwerking met de provinciale erfgoeddienst bij een klein maar ernstig geval van waterschade in een depot van het Amsab-ISG.

Marjolijn Debulpaep & Griet Kockelkoren (KIK): Van textiel tot pluis. Vocht en textiel: casus historische treininterieurs – behandeling en follow-up.

Hendrik Defoort (Universiteitsbibliotheek UGent): Van hoog water tot diepe droogte: collectiezorg in de breedte in de Gentse Boekentoren (2007-2017).

Ria van der Eerden (Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht. Nederland): Het herstel na de ramp: de overstroming van de archiefbewaarplaats en studiezaal van het gemeentearchief in Wijk bij Duurstede.

Jean-Pierre Debruyn (kunsthistoricus-conservator): De brand in de Keizerskapel op 21 juli 2012. Hoe binnen een strak tijdskader het herstel van een historisch monument finaliseren?

Alexandre Moretus Plantin (AXA Art Versicherung AG): Verzekeren van kunstwerken. Waterschade en calamiteiten.

12.30 u. – 13.30 u. Lunchpauze – Bedrijvenbeurs m.b.t. conservering en restauratie

13.30 u. – 15.30 u. Namiddagsessie

Birgit Van Laar (Monumentenwacht Vlaanderen): Een storm in een glas water. Wat zijn de gevolgen van wateroverlast voor uw (historisch) gebouw?

Karla Dinne (WTCB): Risico op schimmelgroei na vochtproblemen in gebouwen

Anne-Cathérine Olbrechts (Depotbeleid Provincie Oost-Vlaanderen): Crisisreductie en paraatheid bij een calamiteit: dat heet dan preventief conserveren!

Renate van Leijen (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Nederland): Waterbewust zijn, waterbewust doen.

15.30 u. – 16.30 u. Discussie – 16.30 u. – 17 u. Afsluitende drink

Praktisch

Prijs: 20 euro. De inschrijving omvat de deelname, een documentatiemap, koffie, broodjeslunch en een afsluitende drink en is pas definitief na betaling van 20 euro op rekening BE 82 9730 8003 8168 (BIC ARSPBE22) van “Het Belgische Blauwe Schild”, met de mededeling “Studiedag Antwerpen 4 december” en de naam van de deelnemer. De inschrijvingen worden op 27 november afgesloten.
Plaats: FelixArchief, Oude Leeuwenrui 29, 2000 Antwerpen


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be