App-sessie: ErfgoedApp, Xplore Bruges, bibliotheek De Krook App, Bibster, BIBIT

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

App-sessie: ErfgoedApp, Xplore Bruges, bibliotheek De Krook App, Bibster, BIBIT

Wie:

Bram Wiercx (FARO), Katrien Steelandt (Erfgoedcel Brugge), Carole Gheysen (De Krook), Koen Vandendriessche (Cultuurconnect) en Martijn Gys (Stad Antwerpen)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

donderdag 14/09 16.15u.

Ontdek meer met de ErgoedApp

Wie: Bram Wiercx

Informatie aanbieden bij erfgoed was nog nooit zo eenvoudig. De ErfgoedApp maakt het voor archieven, bibliotheken, documentatiecentra en musea in Vlaanderen en Brussel mogelijk om via de modernste technologie multimediale informatie aan te bieden aan hun bezoekers. De ErfgoedApp biedt tal van mogelijkheden, met als belangrijkste eigenschap dat de gebruiker de aangeboden informatie op een eenvoudige manier en zonder technische problemen kan raadplegen. De app maakt hiervoor gebruik van de nieuwste technologie zoals beacons, augmented reality en gps-lokalisatie. Tijdens deze lezing geven we inspiratie om de ErfgoedApp op een betekenisvolle en interessante manier te gebruiken. Daarnaast geven we je ook enkele trends en internationale voorbeelden mee.

Xplore Bruges, veel meer dan een app!

Wie: Katrien Steelandt

Xplore Bruges is de officiële stadsapp van Brugge, ontwikkeld voor Android, IOS en mobile Web. Xplore laat bezoekers van Brugge kennismaken met unieke of verborgen erfgoedschatten vanuit verschillende invalshoeken via stadswandelingen, fietsroutes of indoortours. De app telt vandaag ca. 22.000 downloads. Is dat een goed resultaat? Katrien Steelandt brengt je het verhaal achter Xplore Bruges: van droom naar concrete realisatie, met de nodige problemen en valkuilen maar ook met nieuwe perspectieven.

Katrien Steelandt is coördinator erfgoedcommunicatie bij Erfgoedcel Brugge. Naast de communicatie van Erfgoedcel Brugge en de algemene coördinatie van Erfgoeddag Brugge volgt ze sinds 2004 de ontwikkelingen rond digitalisering van Brugs erfgoed op de voet. Geïnspireerd door een eerste samenwerking met Toerisme Brugge rond de app Visit Bruges (2012) geraakte ze gebeten door de mogelijkheden rond nieuwe media, erfgoed en hun toeristisch potentieel. De native app Xplore Bruges is het eerste publieksresultaat hiervan. Daarnaast werkt ze samen met de stedelijke erfgoedinstellingen ze aan één groot erfgoedportaal (www.erfgoedbrugge.be) voor de Bruggebezoeker en –onderzoeker.

Bibliotheek De Krook App: de eerste bibliotheekapp in Vlaanderen

Wie: Carole Gheysen

Benieuwd naar de eerste bibliotheekapp in Vlaanderen?
De Bibliotheek De Krook App, zowel voor Android als voor IOS, zal de bibliotheekbezoekers beter bedienen en hun leven een stuk vereenvoudigen.
Met deze app krijg je boekentips op maat; je kunt ermee zoeken in de catalogus, de leentermijn verlengen en bibliotheekmaterialen reserveren. Ook kan je items toevoegen aan je huidige lijsten in ‘Mijn bibliotheek’ of een nieuwe lijst creëren. Je krijgt een overzicht van je materialen thuis en de datum wanneer deze binnengebracht moeten worden. Hiervan krijg je drie dagen op voorhand ook een notificatie in je smartphone.
Het raadplegen van je leengeschiedenis wordt ook aangeboden, en deze kun je bovendien raten. Dit waardeoordeel wordt vervolgens meegenomen voor je boekentips op maat.
Verder toont de Bibliotheek De Krook App ook een duidelijk overzicht van de adressen en openingsuren van Bibliotheek De Krook en alle filialen.

Bibster

Wie: Koen Vandendriessche

Een rondleiding in de bib saai? Gelukkig is er Bibster! Een nieuw digitaal spel dat kinderen wegwijs maakt in jouw bib.

Koen Vandendriessche is projectleider praktijkontwikkeling bij Cultuurconnect. In 2017 stond hij aan de wieg van Bibster en werkte hij mee aan Bieblo. Daarnaast begeleidt hij 9 experimenten over makerspaces in bibliotheken en cultuurcentra. Sinds 2013 is hij deel van het International Network of Emerging Library Innovators (INELI) van de Bill & Melinda Gates Foundation.

Interactief de bib ontdekken met de BIBIT-app

Wie: Martijn Gys

De Antwerpse bibliotheken ontwikkelden een heel nieuw concept voor tieners. Met de app BIBIT wordt een bezoek aan de bibliotheek omgevormd tot een hele beleving. De app loodst je met gebruik van een tablet of smartphone doorheen de bibliotheek. 

Bekijk hier het promofilmpje.

Martijn Gys is sinds augustus 2016 de digitaal strateeg voor het lokaal cultuurbeleid van de stad Antwerpen. Hij werkt voor de bibliotheken, cultuur- en ontmoetingscentra van de negen Antwerpse districten. De digitale transformatie van de samenleving stelt ook deze organisaties voor ongekende uitdagingen. Martijn ondersteunt hen bij verschillende aspecten van deze transformatie, gaande van het verkennen van het digitale aanbod tot het uitwerken van nieuwe cultuurprocessen. Digitaal is daarbij vaker een middel dan een doel.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be