Appwijs: tien apps voor informatieprofessionals

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Appwijs: tien apps voor informatieprofessionals

Wie:

Ilse Depré (BiB IDee)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

vrijdag 15/09 11.30u.

In heel wat bibliotheken hebben tablets, smartphones en apps de laatste jaren hun ingang gevonden. Gebruikers brengen ze zelf massaal mee en maken dankbaar gebruik van de gratis wifinetwerken van de bib. Bij (technische) problemen vragen ze hulp aan medewerkers. Ze leren hun toestel beter gebruiken tijdens diverse workshops en infosessies, en ze wisselen ervaringen uit tijdens tabletcafés.

Diverse bibliotheken hebben ook zelf tablets in huis. Ze staan ter beschikking van de gebruikers als demotoestel, worden gebruikt voor educatieve toepassingen, en vervangen hier en daar al de traditionele cataloguspc's. Ze worden gebruikt tijdens innovatieve workshops met jong en oud. Ze worden ingezet in experimenten met nieuwe manieren van informatiebemiddeling, en komen van pas tijdens diverse publieksactiviteiten.

We zetten tien apps op een rijtje die een meerwaarde kunnen bieden voor bibliotheken en andere culturele organisaties. We bekijken de grote trends in de appwereld, gaan dieper in op de nieuwe technologieën en demonstreren enkele handige toepassingen. Van digitale prentenboeken tot ontroerende games, van onmisbare werkgerelateerde toepassingen tot de nieuwste sociale netwerktools.

Daarnaast gaan we ook dieper in op het werken met apps zelf. Zijn gratis apps wel te vertrouwen, hoe controleer je de kwaliteit van een app, en hoe betaal je als een app toch geld kost? We bekijken hoe je als bib je toestel best beveiligt, fysiek en softwarematig, welke handige tools al ingebouwd zitten in het besturingssysteem, en hoe we onze toestellen optimaal beheren.

Kortom, een hele reeks tips en voorbeelden voor elke bib die al met tablets werkt, of er binnen afzienbare tijd mee aan de slag wil gaan, maar ook voor elke informatieprofessional die zelf meer wil halen uit zijn eigen smartphone of tablet.

CV

Ilse Depré (1974) is master in de Germaanse Filologie en Kunstwetenschappen (KULeuven). Ze werkte geruime tijd aan diezelfde universiteit, als softwareconsultant voor Toledo, de elektronische leeromgeving van de Associatie KULeuven.
In 2009 maakte ze de overstap naar de bibliotheeksector, eerst als projectleider nieuwe media bij Bibnet (nu Cultuurconnect), daarna als diensthoofd publiekswerking in de Bib Leuven. Ze coördineerde daar o.a. projecten rond e-inclusie, mediawijsheid, digitaal lezen, gamen en het gebruik van sociale media.
Ze deelt haar ervaringen en tips via het vakblad META en haar blog BiB IDee. Onder diezelfde naam startte ze in 2014 als freelance docente en consultant nieuwe media. Ze geeft lezingen en workshops rond diverse digitale thema’s, via Vormingplus, Syntra, PIVO en heel wat Vlaamse bibliotheken.
Om de gaatjes in haar agenda te vullen is ze ook stadsgids in Leuven en verzorgt ze rondleidingen in Museum M.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be