Archieven voor welzijn en gezondheid

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Archieven voor welzijn en gezondheid

Wie:

Bart De Nil (FARO)

Waar:

Mercator

Wanneer:

vrijdag 15/09 10.30u.

Het kernelement van archiefeducatie is het lezen en onderzoeken van originele archiefdocumenten. Maar wat als je van deze beproefde educatieve methode nu eens een leestherapie zou maken? Waarbij de hoofddoelstelling zou verschuiven van het ‘leren’ (kennis, vaardigheden, reflectie) naar het verbeteren van het welzijn van de deelnemers.

FARO, Iedereen Leest en het Letterenhuis hebben een langlopende workshopreeks ontwikkeld voor jongeren in de geestelijke gezondheidszorg en personen die herstellen van een verslaving. Tijdens deze workshops worden de deelnemers aangezet, d.m.v. oefeningen die inpikken op hun interesses en nieuwsgierigheid én het creëren van een uitdagende omgeving, om te lezen én daarna verder te blijven lezen over de onderwerpen die tijdens de workshops aan bod zijn gekomen. Het uiteindelijke doel is het verbeteren van hun welzijn. Daarom is meten en evalueren van de impact een belangrijk onderdeel van deze workshops.

CV

Bart De Nil (°1970) is historicus en werkte achtereenvolgens bij de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis. Hij was er onder meer actief als onderzoeker (arbeiderscultuur, arbeidersbewegingscultuur en culturele geschiedenis), archivaris en coördinator mondelinge geschiedenis. In 2007 trad hij in dienst bij het Vlaams Centrum voor Volkscultuur. Sinds 2009 werkt Bart voor FARO. Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Hij was van 2007 tot en met 2009 projectleider van het IBBT-GBO project Erfgoed 2.0 en van 2009 tot en met 2011 van het iMinds-ICON project EPICS. Bij FARO is Bart het aanspreekpunt voor de archiefsector. Momenteel werkt hij aan een reeks lange termijn trajecten waarbij erfgoedcollecties worden ingezet voor gezondheid en welzijn. In zijn vrije tijd engageert hij zich voor de sector volkscultuur, het lokaal cultuurbeleid en in verschillende erfgoedprojecten. Over al deze interessevelden publiceerde hij reeds talrijke monografieën en artikels.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be