Artificiële intelligentie en bibliotheeksoftware

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Artificiële intelligentie en bibliotheeksoftware

Wie:

Richard Philips en Tom De Mey (Universiteit Antwerpen)

Waar:

Ridderzaal

Wanneer:

vrijdag 15/09 11.30u.

Een van meest fascinerende ontwikkeling in de hedendaagse informatica is de opmars van diverse technologieën die onder de noemer 'artificiële intelligentie' kunnen worden geplaatst. AI beroert niet enkel informatici: het is een interdisciplinair fenomeen dat schatgeld betaalt aan wiskunde, informatica, psychologie, neurologie, filosofie, linguïstiek en ethica.

De lezing zal uit twee delen bestaan:

In het eerste deel wordt AI gesitueerd in het kader van het wetenschappelijk onderzoek. Terminologie zoals machine learning en deep learning wordt verklaard en geïllustreerd aan de hand van concepten uit de bibliotheekwereld. Op basis van een historisch overzicht wordt een verklaring gegeven waarom AI precies nu een doorbraak kent. In dit deel worden de spraakmakende projecten van IBM, Google en Facebook toegelicht. Ook 'tegendraadse' initiatieven zoals OpenAI worden behandeld.

Het tweede deel gaat naar de praktijk van de moderne bibliotheekautomatisering. Aan de hand van een concreet voorbeeld dat zich situeert in de context van discovery services wordt de meerwaarde van AI in een bibliotheektoepassing getoond. Dit voorbeeld behandelt het probleem van de relevance ranking van zoekresultaten. Het is om meerdere redenen een interessante casus: betere schikking van het zoekresultaat is vanzelfsprekend altijd wenselijk, maar het voorbeeld toont echter ook aan dat de gangbare personeelsstructuren in de bibliotheekwereld bij uitstek geschikt zijn om de AI processen te verfijnen en aan te sturen.

Artificiële intelligentie is een veeleisende discipline waarvan de impact op ons veld voorlopig moeilijk in te schatten is. Deze lezing maakt het onderwerp toegankelijk en illustreert een benadering waarbij vakmensen en AI tot nieuwe, betere diensten kunnen komen.

CV

Tom De Mey is stafmedewerker van Anet, de automatiseringsdienst van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen, met Brocade als bibliotheeksoftware. Hij is Licentiaat biomedische wetenschappen van opleiding en volgde de IBW-opleiding Documentatie- en informatiekunde aan de Universiteit Antwerpen.
Binnen Anet neemt hij o.a. de helpdesk ter harte. Verder is hij verantwoordelijk voor de leen- en eindgebruikersmodule van Brocade alsook het digitaal platform en de archieftoepassing.

Richard Philips is technologisch manager van Anet, de automatiseringsdienst van de bibliotheek van de Universiteit Antwerpen, met Brocade als bibliotheeksoftware. Hij is informaticus en doctor in de wetenschappen. Hij is de ontwerper van diverse spraakmakende softwaresystemen in de bibliotheekwereld: HyperLib, Impala, Agrippa i en ii, en Brocade. Zijn interesses gaan vooral uit naar kosteneffectieve en pragmatische toepassingen van telematica in de wereld van informatievoorziening.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be