Bibliotheek De Krook als proeftuin en plek voor digitaal talent: de bezoeker betrekken en oriënteren

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Bibliotheek De Krook als proeftuin en plek voor digitaal talent: de bezoeker betrekken en oriënteren

Wie:

Sara Logghe (Cultuurconnect) en Pieter Duysburgh (De Krook)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

vrijdag 15/09 10.30u.

Wereldwijd daagt de opkomende digitalisering de missie van de bibliotheek uit. Toegang tot kennis en cultuur wordt steeds gemakkelijker, maar door de overvloed is het voor burgers vaak moeilijker goede informatie en kwaliteitsvolle cultuur te vinden. Krist Biebauw, directeur bibliotheek Gent, stelt daarom dat bibliotheken (meer) moeten inzetten op het versterken van mensen in een kennissamenleving, door informatiebronnen te verbinden tot betekenisvolle gehelen en bezoekers te oriënteren in de informatieovervloed.

Dat vraagt een andere houding en positie van de bibliotheek: de bibliotheek moet de bezoekers meer betrekken bij het gevoerde beleid en moet nieuwe partnerschappen aangaan om de bezoekers te oriënteren en ondersteunen. In deze presentatie gaan we dieper in op deze insteken: we bespreken de proeftuinmethodologie om bibliotheekbezoekers te betrekken bij de ontwikkeling van diensten, activiteiten en producten. Daarnaast gaan we dieper in op een specifiek partnerschap dat bibliotheek De Krook is aangegaan, met name de samenwerking met Digitaal.Talent @ Gent, de e-inclusiewerking van Stad Gent, OCMW Gent en Digipolis.

De bibliotheek als proeftuin

Een bibliotheek moet achterhalen wat individuele bezoekers enthousiast maakt en hoe zij met hun passies aan de slag kunnen. De bibliotheek kan dit realiseren door in dialoog te gaan met de bezoekers en hun inbreng, noden en verwachtingen volwaardig mee te nemen in de werking. Dat kan door van de bibliotheek een ‘proeftuin’ te maken. Een proeftuin is een onderzoeksomgeving waarin gelijktijdig onderzoek en innovatie plaatsvindt volgens het principe van cocreatie en participatief ontwerpen. Hierbij krijgt de bibliotheek inzicht in de noden van bibliotheekbezoekers én worden mogelijke oplossingen ontwikkeld en uitgetest. Het voordeel van een proeftuin is dat je een bepaalde ontwikkeling eerst op kleine schaal kunt uittesten en aanpassen, voor je die voor alle bibliotheekgebruikers uitrolt. In de presentatie krijg je een voorbeeld uit de praktijk, namelijk hoe de Krookbewoners huidige bibliotheekgebruikers én andere Gentenaars betrekken bij de publiekswerking.

Bibliotheek en partnerschappen: casus Digitaal.Talent @ Gent en e-inclusie in bibliotheek De Krook

Met het oog op de veranderende rol van de bibliotheek, is bibliotheek De Krook van bij de opening verschillende partnerschappen aangegaan, onder meer met Vormingplus (niet-formeel onderwijs), De Stap (studiebegeleiding), De Wetswinkel (juridisch advies), en Digitaal.Talent @ Gent, de e-inclusiewerking van Stad Gent, OCMW Gent en Digipolis. Met het oog op een steeds meer aanwezige digitalisering en de rol van een bibliotheek in het verhogen van de geletterdheid, wil bibliotheek De Krook namelijk ook de digitale geletterdheid van de bezoekers versterken en zo een plaats zijn waar alle Gentenaars terecht kunnen om hun digitale talenten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Er is een breed gamma activiteiten waarvan ze gebruik kunnen maken. Zo zijn er mediacafés voor wie digitaal wil starten, kunnen bezoekers met hun digitale vragen terecht bij een ICT-begeleider, en is er een breed cursusaanbod rond actuele digitale vragen en hulpmiddelen (sociale media, gratis software, veiligheid, etc.). Tegelijk wordt ook digitale maaktechnologie (zoals laser cutters, 3D-printers, Arduino’s) toegankelijk voor Krookbezoekers, met workshops in de centrale bibliotheek en een mobiel lab (‘Maak de stad’) dat tieners in de wijken warm wil maken voor deze zogenoemde 21st century skills.

In de presentatie krijg je het volledige e-inclusie plaatje van bibliotheek De Krook mee: je komt te weten wat de bibliotheek allemaal op touw zet om bezoekers digitaal sterker te maken en waarom voor deze aanpak is gekozen. Tegelijk lichten we een aantal activiteiten in detail toe.

CV's

Pieter Duysburgh is sinds 2015 projectleider bij Digitaal.Talent@Gent, de e-inclusiedienst van Stad Gent, OCMW Gent en Digipolis Gent. Hij zorgt ervoor dat de bezoekers van de bibliotheek De Krook in de bibliotheek hun digitale talenten kunnen ontdekken en verder kunnen ontwikkelen.
Hij studeerde sociologie en journalistiek en begon zijn loopbaan als preventiewerker bij Sensoa. Hij werkte hierna 7 jaar bij het onderzoekscentrum imec-SMIT-VUB en deed daar onderzoek naar het gebruik van nieuwe digitale technologieën.

Sara Logghe is Master in de Geschiedenis en Master in de Communicatiewetenschappen. Gedurende drie jaar werkte zij als researcher bij de onderzoeksgroep iMinds-MICT-UGent waar ze gebruikersonderzoek uitvoerde omtrent innovatie in de bibliotheek- en cultuursector. Daarna ging ze aan de slag als user specialist bij imec.livinglabs en kon ze haar expertise in proeftuinonderzoek verder uitbouwen. Sinds juni 2017 is Sara projectleider bij Cultuurconnect.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be