De gemeentelijke autonomie om het gezond verstand te gebruiken: naar een Vlaams bibliotheeklidmaatschap

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

De gemeentelijke autonomie om het gezond verstand te gebruiken: naar een Vlaams bibliotheeklidmaatschap

Wie:

Tim Lerno (Openbare Bibliotheek Londerzeel)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

donderdag 14/09 13.45u.

De Vlaamse regering versterkt de gemeentelijke autonomie. Het streekgericht bibliotheekbeleid verhuist naar Vlaanderen. De PBS’en gaan op in een Vlaams EBS. Regionaal lijkt het nieuwe normaal wanneer er over samenwerking tussen bibliotheken (en tussen andere gemeentelijke diensten) wordt nagedacht.

Uitgaande van deze context zien sommigen een bibliotheekkaart die toegang biedt tot de diensten van alle bibliotheken uit een regio en een regionaal bibliotheekreglement als de hoogst haalbare toekomst voor hun bezoekers. Dat is doemdenken. De lat moet hoger en niet lager.

Vandaag kunnen Vlaams-Brabantse, Limburgse en Brusselse bibliotheekbezoekers gebruik maken van alle bibliotheken die deel uitmaken van het provinciale of hoofdstedelijke netwerk: een luxe die onze bezoekers niet meer willen inruilen voor de verkapte armoede van een regiobibkaart, die voor velen verre van compatibel zal blijken met hun dagelijkse verplaatsingen en met de bibliotheken die ze willen bezoeken.

Bij heel wat bibliotheken uit de provincies die hiermee geen ervaring hebben borrelen vandaag exact dezelfde foutieve veronderstellingen, negatieve verwachtingen en bezwaren op die jaren geleden ook op onze vergadertafels lagen. De realiteit toont echter aan dat het provinciale bibliotheeklidmaatschap tot meer bibliotheekgebruik heeft geleid en niet tot minder inkomsten. Een Vlaams bibliotheeklidmaatschap is dus een logische volgende stap. Een Vlaams bibliotheekreglement is hierbij een heel zinvolle optie, maar zeker geen noodzakelijke voorwaarde.

Oprecht vertrouwen hebben in de gemeentelijke autonomie is niet mogelijk zonder vertrouwen te hebben in de kracht van het lokale gezond verstand. Elke bibliothecaris kan bijdragen tot een gemeenschappelijke win-win waar geen enkel bestuur nog naast kan kijken.

We mogen geen initiatief afwachten vanuit CultuurConnect, want dit overstijgt hun ondersteunende opdracht: wij gaan hiervoor moeten zorgen, van onderuit. Niet nadat het EBS er is, maar vandaag, want dit gaat tijd kosten en de start van het EBS is een momentum dat we niet mogen missen.

We gaan samen een haalbaar voorstel uitwerken, we gaan samen een overtuigende argumentatie samenstellen en daarna gaan we individueel ons eigen lokaal bestuur proberen te overtuigen. Mislukken bestaat niet: elke lokale “nee” is een “ja” die nog even de kat uit de boom kijkt.

In dialoog met de aanwezigen wil ik het draagvlak binnen onze sector vergroten en de volgende stappen plannen. Bij deze nodig ik ook CultuurConnect en VVBAD uit om met ons na te denken of en hoe zij ons kunnen ondersteunen of faciliteren.

CV

Tim Lerno werkt sinds 2006 bij Bib Londerzeel, aanvankelijk als AVM-verantwoordelijke, daarna als bibliothecaris. Al tijdens zijn eerste werkweken mocht hij provinciale koffie proeven met fijne collega's uit Leuven en Zaventem. Samen voedden ze het pasgeboren PBS Vlaams-Brabant op, dat sindsdien steeds meer ouders kreeg (die gelukkig niet te vaak huilden). Nog voor de boreling kon spreken was het provinciaal bibliotheeklidmaatschap al in kannen en kruiken! Alle nieuwe ouders zagen dat dit goed was en waagden zich vervolgens aan een heus provinciaal bibliotheekreglement. Vanwege de financiële implicaties en tegenstrijdige lokale politieke visies bleek dit minder vlot te verkopen dan gehoopt, maar ze hadden het tenminste geprobeerd en het halfslachtige eindresultaat was een stap in de juiste richting.
Mogelijk kent u Tim Lerno van het zadenbibnetwerk, van zijn veel te lange bijdragen op Kenniskantoor over o.m. e-boeken, of sinds kort van LonderLab.
Hij loopt rond op deze planeet om initiatief te nemen wanneer hij merkt dat niemand anders dit doet, om kennis te delen vooraleer iemand ernaar vraagt en om horizontaal samen te werken met iedereen die horizontaal wil samenwerken (en bij voorkeur koffie lust). Hij kijkt tijdens zijn eeuwigdurende zoektocht naar antwoorden en oplossingen zelden naar boven, omdat hij daar vooral een stijve nek van krijgt. Hij hoopt van u hetzelfde, zodat we samen het EBS kunnen opvoeden tot een gezond kind van de 21ste eeuw.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be