Digitale Trends

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Digitale Trends

Wie:

Ilse Depré (BiB IDee)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

donderdag 14/09 15.30u.

De laatste tien jaar zijn we met z’n allen in een technologische stroomversnelling terechtgekomen, in een wereld vol digitale gadgets, apps en sociale netwerken. Zowel thuis, in onze vrije tijd als op het werk worden we voortdurend geconfronteerd met nieuwe technologieën en trends.

We hebben eindelijk Facebook onder de knie, en daar staan alweer andere hippe social media tools klaar, zoals Pinterest, Instagram en Tinder. We lenen in de bib steeds vaker e-readers uit, maar ondertussen is streaminglezen in opmars. QR-codes doen voorzichtig hun intrede in het straatbeeld en in Vlaamse bibliotheken, terwijl elders in de wereld volop geëxperimenteerd wordt met NFC-technologie en beacons. We bieden naast boeken een diversiteit aan materiaal aan, waaronder muziekcd's, dvd's, games en zelf gezelschapsspelletjes, maar de concurrentie van Spotify, Netflix en vergelijkbare abonnementsdiensten laat zich voelen. We automatiseren onze bibliotheekfilialen met zelfuitleenstations en zogenaamde sorteerrobots, maar wat met 'echte' artificial intelligence robots zoals Zora?

Gaat dit allemaal te ver, kunnen we ons in deze tijden van crisis wel bezighouden met dergelijke experimenten en trends? Of is het een must? Is er nog nood aan een openbare bib in tijden van Google? Wat is dan precies de missie van een bibliotheek binnen onze moderne informatiemaatschappij? Moeten we ons terugplooien op boeken, zoals vroeger, en de rest aan anderen overlaten? Volgens Eli Neiburger, deputy director van de openbare bibliotheek in Ann Arbor (VS), is dat zeker niet het geval: "Een bib die zich enkel op boeken focust, is als een groendienst die alleen voetbalvelden onderhoudt."

In deze lezing stellen we enkele recente tools, mogelijkheden en digitale trends voor, die interessant kunnen zijn voor bibliotheken en andere culturele instellingen. We kijken naar innovatieve experimenten in binnen- en buitenland. Wat kunnen de hypes van de laatste jaren voor de Vlaamse bibliotheken betekenen?

CV

Ilse Depré (1974) is master in de Germaanse Filologie en Kunstwetenschappen (KULeuven). Ze werkte geruime tijd aan diezelfde universiteit, als softwareconsultant voor Toledo, de elektronische leeromgeving van de Associatie KULeuven.
In 2009 maakte ze de overstap naar de bibliotheeksector, eerst als projectleider nieuwe media bij Bibnet (nu Cultuurconnect), daarna als diensthoofd publiekswerking in de Bib Leuven. Ze coördineerde daar o.a. projecten rond e-inclusie, mediawijsheid, digitaal lezen, gamen en het gebruik van sociale media.
Ze deelt haar ervaringen en tips via het vakblad META en haar blog BiB IDee. Onder diezelfde naam startte ze in 2014 als freelance docente en consultant nieuwe media. Ze geeft lezingen en workshops rond diverse digitale thema’s, via Vormingplus, Syntra, PIVO en heel wat Vlaamse bibliotheken.
Om de gaatjes in haar agenda te vullen is ze ook stadsgids in Leuven en verzorgt ze rondleidingen in Museum M.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be