Hoe neutraal zijn bibliotheken als informatieverdelers

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Hoe neutraal zijn bibliotheken als informatieverdelers

Wie:

Roel Daenen (FARO), Nathalie Verstrynge (Openbare Bibliotheek Elsene), Sofie Vandroemme (HoGent), Thomas Vandendriessche (KU Leuven), Ides Debruyne (Journalism Fund)

Waar:

Loungebar

Wanneer:

donderdag 14/09 15.30u.

Fake news en netneutraliteit zijn thema’s die vandaag brandend actueel zijn, en wereldwijd voor onrust zorgen. De burger wordt immers gebombardeerd met informatie, uit verschillende hoeken. Helaas is deze informatie niet altijd correct en kwaliteitsvol. Soms is er zelfs sprake van opzet en misleiding. Vraag is dus: hoe kunnen bibliotheken met dit thema omgaan? Akkoord, onderwerpen als mediawijsheid en informatievaardigheden staan al een tijdje hoog op de agenda. Maar worden die ook genoeg opgenomen? Welke acties ondernemen bibliotheken omtrent nepnieuws, censuur en mediawijsheid? Behoort het garanderen van neutraliteit wel tot hun takenpakket? Of is dat eerder iets voor de media en/of het onderwijs?

Roel Daenen brengt in dit panelgesprek met Nathalie Verstrynghe (Openbare Bibliotheek Elsene), Sofie Vandroemme (HoGent), Thomas Vandendriessche (KU Leuven) en Ides Debruyne (Journalism Fund) visies samen uit de openbare bibliotheek, hogeschoolbibliotheek, universiteitsbibliotheek en de journalistiek.

CV's

Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent en de Universidade Nova de Lisboa (Portugal). Hij lag als audience developer mee aan de basis van de succesvolle opstart van BOZAR, de vlag waarmee het Brusselse Paleis voor Schone Kunsten zich profileert. Bij FARO zet hij de externe communicatiestrategie van het steunpunt uit. Hij is ook actief als freelancer bij Bruzz en Stripgids. Zo bezorgde hij o.m. voor uitgeverij Polis het boek Het is maar om te lachen. Hoe cartoonisten de wereld veranderen, naar aanleiding van de eerste verjaardag van de aanslag op Charlie Hebdo.

Ides Debruyne (°1966) studeerde schilderkunst aan het Hoger Instituut voor Beeldende Kunsten Sint-Lucas te Gent en vond vervolgens zijn weg naar de journalistiek. Hij is medestichter van het Fonds Pascal Decroos, van de Nederlands-Vlaamse Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) en van Journalismfund.eu. Momenteel is hij managing director van Journalismfund.eu. Ook de Vlaamse Scriptieprijs en de Vlaamse Scriptiebank (wetenschapspopularisering) zijn z'n geesteskinderen en hij is voorzitter van Scriptie vzw, die de wetenschap dichter bij het grote publiek wil brengen en het werk van jonge wetenschappers meer bekendheid wil geven. Hij geeft lezingen over deze thema’s, zowel nationaal aan hogescholen en universiteiten als op internationale conferenties.
Voor Difference Day (World Press Freedom Day) in mei 2017 werkte hij mee aan het Manifesto over fake news. U kunt het Manifesto hier lezen.

Sofie Vandroemme is sinds 2000 werkzaam aan de HoGent, sinds 2007 als diensthoofd leernetwerken.

Thomas Vandendriessche studeerde Biologie aan de KU Leuven en behaalde een doctoraat in de Farmaceutische Wetenschappen en een doctoraat in de Bio-ingenieurswetenschappen. Sinds 2016 is hij werkzaam als informatiespecialist Biomedische Wetenschappen in de KU Leuven Bibliotheken – 2Bergen – Campus Gasthuisberg. Naast onderwijs in informatievaardigheden en assistentie bij het schrijven van systematische reviews, is hij ook verantwoordelijk voor de implementatie van het RDM-beleid en de bijhorende ondersteuning aan de Groep Biomedische Wetenschappen en de Groep Wetenschap en Technologie. Tevens is hij ook informatiespecialist voor de Belgische Vereniging voor Pneumologie en de European Respiratory Society.

Nathalie Verstrynge (°1979) studeerde Geschiedenis aan de UGent en de Université Paris XII, Cultuurwetenschappen aan de VUB en Bibliotheek en-Informatiewetenschappen aan de UA. Daarna verloor ze tijdens een Zinnekeparade haar hart aan Brussel en stampte er Bibliotheek Sans Souci uit de grond in Elsene die dit jaar haar 10e verjaardag viert.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be