Hopla! Daar is UPLA! De Universal Procedure for Library Assessment, de visie en de praktijk

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Hopla! Daar is UPLA! De Universal Procedure for Library Assessment, de visie en de praktijk

Wie:

Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek vzw) en Johan Eeckeloo (Koninklijk Conservatorium Brussel)

Waar:

Loungebar

Wanneer:

vrijdag 15/09 13.30u.

Schades aan een erfgoedbibliotheekcollectie in kaart brengen lijkt een quasi onmogelijke opdracht. Het is onbegonnen werk om elk stuk individueel te beoordelen. Toch is het belangrijk om een zicht te hebben op de verschillende schadebeelden die aanwezig zijn en de mate waarin deze een probleem vormen. Alleen zo kun je een passend globaal conserveringsbeleid en efficiënte beheerstrategie ontwikkelen. Een overzicht van de schade aan de collectie is ook een criterium voor het aanvragen van een kwaliteitslabel bij de Vlaamse overheid.

Daarom ontwikkelde de Vlaamse Erfgoedbibliotheek de Universal Procedure for Library Assessment (oftewel UPLA): een model voor statistische schaderegistratie in erfgoedbibliotheken. UPLA is gebaseerd op de Universal Procedure for Archive Assessment (UPAA) van de Nederlandse Rijksarchiefdienst. Alle elementen van UPLA (waaronder invulformulieren, een handleiding en een Schadeatlas bibliotheken die ook gedrukt is) worden gratis ter beschikking besteld. De vorming of begeleiding door een UPLA-deskundige zijn echter betalend.

De ambitie van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek is om de data van een representatief staal van Vlaamse erfgoedbibliotheken samen te brengen in een Schaderegister om aanbevelingen voor te bereiden aan het Vlaamse beleid. Maar UPLA is ook een sensibiliseringsinstrument omdat het onderzoek grotendeels kan worden uitgevoerd door eigen medewerkers onder begeleiding van een deskundige. De intensieve screening van hun collectie zorgt ervoor dat ze de bibliotheek en haar uitdagingen beter leren kennen en meer alert worden voor schadevormen.

Sinds de lancering ruim twee jaar geleden gingen al een tiental bibliotheken met UPLA aan de slag, waaronder de Conservatoriumbibliotheek van Brussel. Eva Wuyts (Vlaamse Erfgoedbibliotheek) licht het opzet toe van UPLA (doelstellingen, methodiek en instrumenten), Johan Eeckeloo (Conservatorium Brussel, School of Arts Erasmushogeschool) deelt zijn praktijkervaring met het UPLA-traject, vanaf de opleiding tot het eindresultaat, met aandacht voor tegenvallers maar ook voor meevallers. Cruciale vragen zijn: waarom doet een bibliotheek een UPLA-traject en wat doe je ermee?

Tot slot: de UPLA-ambities voor de toekomst

CV's

Eva Wuyts studeerde Geschiedenis (UGent) en Cultuurmanagement (UAntwerpen). Ze werkte voor een museum, een kunst- en erfgoedtijdschrift en als coördinator van Erfgoedcel Ieper/CO7. Sinds 2009 is ze coördinator van de Vlaamse Erfgoedbibliotheek. Ze coördineerde de ontwikkeling van UPLA.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be