Implementatie van persistente URI’s in de praktijk: richtlijnen en stappenplan.

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Implementatie van persistente URI’s in de praktijk: richtlijnen en stappenplan.

Wie:

Alina Saenko (Packed vzw), Dirk De Baere (Informatie Vlaanderen) en Laurens De Vocht (IMEC - uGent IDLab)

Waar:

Permeke

Wanneer:

vrijdag 15/09 10.15u.

Linkrot is de frustratie van menig internetgebruiker en de vrees van menig webbeheerder. Het is het fenomeen waarbij een link naar een document niet meer werkt omdat de koppeling met het digitale bestand verbroken is. Hierdoor dreigen data, documenten en beelden van overheden of erfgoedinstellingen onvindbaar te worden op het web. Hoe kunnen archieven en bibliotheken hun autoriteit als betrouwbare bron vrijwaren en de links naar die bronnen zo duurzaam of ‘persistent’ mogelijk maken?

Door het ontstaan van grote online-databanken voor cultureel erfgoed zoals Europeana of Apex, werd de archief- en bibliotheekwereld acuut met het probleem van linkrot geconfronteerd: Databanken aggregeren eenmalig allerlei links naar foto’s en documenten, maar wanneer de link wijzigt, is er niemand die de aggregator op de hoogte brengt en het document wordt onvindbaar. Die links onveranderlijk of ‘persistent’ maken blijkt voor archief- en bibliotheekinstellingen verre van evident. Er komen namelijk veel vragen bij kijken: Welke objecten, documenten en beelden moeten een persistente URI krijgen? Hoe moeten die persistente URI’s eruitzien? Wie is verantwoordelijk voor de implementatie en het beheer? Waarvoor kunnen de URI’s toegepast worden en hoe kan men ze verspreiden? Enzovoort.

In 2012 publiceerde het ISA departement van de Europese commissie richtlijnen rond de implementatie van persistente URI’s voor overheidsdocumentatie. Die richtlijnen zijn een referentiedocument geworden voor zowel overheidsinstellingen als erfgoedinstellingen.

PACKED vzw werkte samen met zeven musea voor schone kunsten om met behulp van die regels ongeveer 35.000 kunstwerken uit hun collecties persistent te identificeren en te koppelen met verwante archieven, publicaties en onderzoeksdatabanken. In lijn met het programma Vlaanderen Radicaal Digitaal, zet het Agentschap Informatie Vlaanderen in op een kader voor informatiestandaarden.

Informatie Vlaanderen, PACKED vzw en IDLab bundelen de krachten om te komen tot een standaard voor persistente URI’s, rekening houdend met de specifieke noden en praktijken van alle overheids- en erfgoedinstellingen in Vlaanderen:
Best practice gids voor persistente URI’s in cultureel erfgoedsector (PACKED vzw)
Vlaamse URI-standaard en URI-richtlijn Informatie Vlaanderen (Informatie Vlaanderen en IDLab)

De gezamenlijke presentatie op Informatie Aan Zee 2017 zet de principes voor de implementatie van persistente URI’s op een rijtje en licht de gepubliceerde handleidingen toe. Zo krijgen archief- en bibliotheekmedewerkers en andere informatiespecialisten een overzicht van bestaande voorbeelden, een handleiding en een stappenplan mee om zelf aan de slag te kunnen.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be