The Learning Garage: Innoveren en ondernemen in leercentra

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

The Learning Garage: Innoveren en ondernemen in leercentra

Wie:

Peter Verbist (KU Leuven, AGORA) & Sara D'Hollander (Cronos Leuven)

Waar:

Delvaux

Wanneer:

vrijdag 15/09 10.00u.

Heel wat bibliotheken en leercentra hebben de laatste jaren ingezet op ruimere openingstijden en op ruimtes voor sociaal leren en groepswerk. Met succes. Tegelijkertijd zijn er aan universiteiten en hogescholen ook heel wat initiatieven gestart ter stimulering en ondersteuning van ondernemerschap en innovatie, bv. door het inrichten van specifieke incubator hubscreativity labs, enz. Beide initiatieven zijn complementair en kunnen elkaar versterken. Zo is het leercentrum Agora aan de KU Leuven uitgegroeid tot een geschikte plaats voor evenementen waar leren en ondernemen hand in gaan, zoals bijvoorbeeld start up weekends, hackathonsbusiness games enz.

Samen met Lcie (Leuven Community for Innovation driven Entrepreneurship) zetten we met Agora nu de stap naar de uitbouw van ‘innovation spaces’, i.e. laagdrempelige fysieke ruimtes in het eco-systeem waar nieuwsgierige studenten kunnen kennismaken met (prototypes van) nieuwe producten en diensten. Leercentra vormen immers de ideale habitat om op een informele manier te leren. Gezien de centrale rol die deze ruimtes vandaag al in het leerproces innemen, heeft dit niet alleen als positief effect dat een zeer brede groep studenten in contact komt met ondernemerschap en innovatie, maar ook dat studenten letterlijk een blik zullen kunnen werpen op evoluties die mee hun eigen toekomst zullen bepalen. Het kunnen vastnemen van of experimenteren met prototypes geeft bij een nieuwsgierige student immers een zeer krachtig leereffect. Learning by doing dus.

Omgekeerd kunnen ondernemende studenten en onderzoekers in leercentra ook hun producten of diensten laten testen of hun ideeën aftoetsen, zeker als studenten behoren tot hun al dan niet commerciële doelgroep. Dankzij de feedback van studenten kunnen ze hun producten en diensten verder op een snelle manier ontwikkelen en optimaliseren. Om deze context optimaal te linken naar het bedrijfseconomische zochten we ook expliciet een samenwerking met bedrijven die hun nieuwste technologieën en ontwikkelingen willen aanbieden en/of demonstreren. We vonden alvast gehoor bij Cronos Leuven, onderdeel van de Cronos Groep, die gericht is op het samenbrengen van technologie, business en creativiteit.

Een van de eerste concrete uitwerkingen van dit innovation spaces-project in samenwerking met Cronos heeft vorm gekregen via het Garage concept. Het primaire doel van deze garage is om studenten de mogelijkheid te geven om nieuwe digitale technologieën (Artificiële Intelligentie, Internet of Things, Augmented Reality, enz.) te exploreren en uit te testen in functie van uitdagingen die gerelateerd zijn aan hun opleiding en interesses. Dit laatste past volledig in onze universiteitsbrede beleidsvisie om het disciplinary future self van studenten te bevorderen. De technologie is met andere woorden geen doel op zich, maar wel een potentieel krachtig hulpmiddel om bestaande en toekomstige uitdagingen uit het eigen vakgebied te onderzoeken. Hiermee krijgen ze onrechtstreeks ook een vooruitblik op wat wel eens hun toekomstige job kan zijn. We beperken ons daarbij bewust niet enkel tot de technologische opleidingen van onze universiteit, maar willen in het bijzonder ook disciplines betrekken waar vandaag de dag deze technologieën minder expliciet aanwezig zijn in de opleidingen (bijvoorbeeld geneeskunde, architectuur, communicatiewetenschappen, enz.)

CV's

Peter Verbist heeft gedoctoreerd in Geschiedenis (2003) en heeft een diploma Informatie- en Bibliotheekwetenschap behaald (2005). Momenteel is hij coördinator van het leercentrum Agora en van de bibliotheken Economie en Bedrijfswetenschappen van KU Leuven.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be