Schimmelexplosie, waterschade, ongedierte – wat nu? Draai de nachtmerrie van een calamiteit om tot een succesverhaal voor je collectie.

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Schimmelexplosie, waterschade, ongedierte – wat nu? Draai de nachtmerrie van een calamiteit om tot een succesverhaal voor je collectie.

Wie:

Veronique Verspeurt (KU Leuven Bibliotheken - Maurits Sabbebibliotheek), Hendrik Defoort (Boekentoren UGent), Ludo Vandamme (De Biekorf) en Julie Aerts (Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur)

Waar:

Loungebar

Wanneer:

vrijdag 15/09 11.30u.

Elke bibliotheek- en archiefmedewerker wordt in de loop van zijn of haar carrière één of meerdere keren geconfronteerd met kleinere en grotere calamiteiten in magazijnen en/of leeszalen. Op welke manier kun je dan de collectie het beste beschermen? En hoe zorg je ervoor dat de behandeling hiervan uiteindelijk resulteert in een verbeterde werking rond de collectie?

Aan de hand van fotomateriaal en cijfergegevens worden vier positief afgesloten verhalen van verschillende calamiteiten in Vlaamse bibliotheken gebracht. Ze vertellen over het instellen van quarantainemaatregelen, controlerondes doorheen de bibliotheek, het inschakelen van interne en externe specialisten, de zoektocht naar allerlei noodmaterialen en hulp, het schrijven van actieplannen, en het zoeken naar middelen en een nooddepot. De sprekers brengen tegelijk ook het warmmenselijk verhaal van de moed en werkkracht van heel wat geëngageerde mensen in tijden van nood. En niet onbelangrijk … ze tonen hoe een goede aanpak van een calamiteit positief kan uitdraaien, zowel op vlak van collectie- als op vlak van gebouwenbeleid.

In een tweede deel van de lezing wordt gepolst naar andere inspirerende verhalen en praktische tips bij de toehoorders. We besluiten de lezing met een samenvatting van de best practices die ter sprake kwamen. Tegelijk wordt de nood besproken om een Vlaams urgentieteam voor calamiteiten in erfgoedbibliotheken op te richten.

CV's

Veronique Verspeurt (°1967) is sinds 2010 bibliothecaris van de Maurits Sabbebibliotheek, de faculteitsbibliotheek theologie en religiewetenschappen van de KU Leuven. Ze is tevens ook een van de portefeuillehouders voor het erfgoedbeleid van de KU Leuven Bibliotheken en bestuurslid van de Europese vakvereniging BETH (Bibliothèques européennes de théologie). Voor 2010 was ze onder andere afdelingshoofd van de muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek in Brussel en deed ze als wetenschappelijk medewerker van de KU Leuven onderzoek naar Vlaamse muziekhandschriften.

Ludo Vandamme beheert als wetenschappelijk medewerker de collecties handschriften, oude drukken en historische kranten van de Openbare Bibliotheek Brugge. Hij is voorzitter van CORES (Competentieplatform voor conservering en restauratie van boeken en archief, Brugge) en hoofdredacteur van het erfgoedtijdschrift Biekorf: West-Vlaams Archief voor Geschiedenis, Archeologie, Taal- en Volkskunde. Als historicus gaat zijn belangstelling uit naar de geschiedenis van boek-en bibliotheek, Brugge en de zestiende eeuw.

Hendrik Defoort(°1972) promoveerde in 2002 aan de Universiteit Gent tot doctor in de geschiedenis. Van 2003 tot 2009 werkte hij als coördinator erfgoedbeleid bij Gent Cultuurstad, met de realisatie van het nieuwe Stadsmuseum STAM als voornaamste dossier. Sinds oktober 2009 is hij collectiebeheerder en verantwoordelijke publieksdiensten van de Universiteitsbibliotheek Gent – Boekentoren. Hij is binnen de erfgoedsector actief in diverse raden van bestuur en commissies.

Julie Aerts studeerde in 2006 af als historica aan de KU Leuven en behaalde in 2007 het diploma Geaggregeerde voor het Secundair Onderwijs. Na enkele jaren in het onderwijs gewerkt te hebben, ging zij in 2011 aan de slag bij het Centrum voor Religieuze Kunst en Cultuur als stafmedewerker eerstelijnszorg en trajectbegeleiding. Ze is één van de auteurs van de 'Atlas van het religieus erfgoed in Vlaanderen' en medeauteur van de inspiratiebrochure 'Op handen gedragen' over de zorg voor processie-erfgoed. Bij CRKC is ze onder meer verantwoordelijk voor de uitbouw van de werking rond immaterieel cultureel erfgoed, opvolging van de erkende erediensten en de coördinatie van de adviesverlening naar erfgoedbeheerders van religieus erfgoed toe.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be