Virtueel collectiebeheer over de taalgrens heen

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Virtueel collectiebeheer over de taalgrens heen

Wie:

An Smets (KU Leuven)

Waar:

Loungebar

Wanneer:

vrijdag 15/09 15.30u.

In een gefederaliseerd land als België, waar cultuur een bevoegdheid is van de gemeenschappen, stoppen samenwerkingsverbanden tussen culturele en/of erfgoedinstellingen vaak aan de taalgrens. Vaak zijn we zelfs beter op de hoogte van initiatieven in andere (Europese) landen, dan van wat er zich bij onze zuiderburen allemaal afspeelt. Voor instellingen met een gemeenschappelijke geschiedenis, zoals de KU Leuven en de Université Catholique de Louvain, is dit echter een gemiste kans.

Het verhaal van de splitsing van de Leuvense universiteitsbibliotheek is algemeen bekend, en terugkeer naar een unitaire collectie is niet aan de orde. Maar dat door de splitsing de historische samenhang van de collectie verdwenen is, met alle gevolgen vandien voor onderzoek, lijdt geen twijfel. Gelukkig zijn er ondertussen voldoende virtuele mogelijkheden om gedeelde collecties online terug samen te brengen. Wat kleinschalig begon, met vier handschriftenfragmenten uit de herkomstcollectie van Henri Omont, heeft ondertussen grote(re) proporties aangenomen. Het Magister dixit-project wil alle Leuvense collegedictaten op een digitaal platform verenigen, en ondertussen zijn alle collegedictaten van de KU Leuven en de UCL in het kader van dit project gedigitaliseerd. In 2016 vervoegde ook de KBR als partner dit project, waardoor het totale aantal dictaten van ca. 300 naar meer dan 500 stijgt. In 2017 wordt gestart met een nieuw project: de digitalisering van de Caa-collectie. Dit zijn oude drukken met teksten geschreven door Leuvense professoren, uit de periode van de Oude Universiteit (1425-1797). Voor de ontwikkeling van het platform om deze oude drukken te presenteren werd een subsidieaanvraag ingediend binnen het Cultureel samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap Franse Gemeenschap. In het totaal werden 54 aanvragen aangediend, waarvan er achttien gehonoreerd werden met bedragen van 5.000 of 10.000 euro. Ook dit project, onder de naam Lovaniensia, werd goedgekeurd. Wie echter naar de lijst van de geselecteerde projecten kijkt, ziet dat er op het eerste gezicht verschillende musea hun aanvraag gehonoreerd kregen, maar dat er weinig bibliotheekprojecten op de lijst staan. Onbekend is onbemind? Het loont in elk geval de moeite om de subsidiemogelijkheden te bekijken, niet alleen binnen dit akkoord, maar ook bij andere partners zoals de Koning Boudewijnstichting.

Voor meer info, zie:

CV

An Smets studeerde Taal-en Letterkunde: Romaanse talen en middeleeuwse studies aan de KU Leuven en de Université de Poitiers. Sinds 2007 is zij aan de slag bij de KU Leuven Bibliotheken, waar zij momenteel werkt als conservator op de dienst Bijzondere Collecties. Zij is verantwoordelijk voor de handschriftencollectie en legt zich toe op collectiebeleid en (digitale) ontsluiting.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be