Weg van het digitale: Een collectie museumobjecten in de MoMu-bibliotheek

Informatie aan Zee 2017 donderdag 14 tot vrijdag 15 september 2017

Weg van het digitale: Een collectie museumobjecten in de MoMu-bibliotheek

Wie:

Dieter Suls (MoMu)

Waar:

Loungebar

Wanneer:

vrijdag 15/09 16.15u.

De meeste museumcollecties zijn slechts moeilijk toegankelijk voor museumbezoekers. Hoewel er enorm veel geleerd kan worden door direct contact met museumartefacten. Maar omwille van praktische en preservatorische redenen is dit vaak niet mogelijk. Daarom richten sommige instellingen studiecollecties op, aparte verzamelingen objecten, enkel en alleen samengesteld om te consulteren voor onderzoeks-, educatie- of inspiratiedoeleinden.

Maar hoe bouw je een dergelijke collectie op, welk type van gebruik sta je toe en hoe organiseer je je dienstverlening? Het ModeMuseum Provincie Antwerpen en de Universiteit Antwerpen (Departement Conservatie Studies) werkten samen (met steun van Vlaanderen) aan een cultureel erfgoedproject over het gebruik van studiecollecties binnen academische en erfgoed context. De resultaten van dit project omvatten onder meer een gezamenlijke en publiek toegankelijke databank, een datamodel voor studieobjecten, maar eveneens een studiecollectie die door het brede publiek raadpleegbaar is.

Sinds oktober 2016 is deze collectie in de MoMu-bibliotheek te consulteren. Niet minder dan 1.000 kostuums, kledingonderdelen en textielfragmenten kunnen vrij door de bezoekers bekeken en aangeraakt worden. Deze studiecollectie is samengesteld uit twee onderdelen. Enerzijds bestaat de collectie uit ‘redundante’ studieobjecten die ingezet worden tijdens de praktijklessen Conservatie en Restauratie van textiel van de Universiteit Antwerpen. Anderzijds betreft het een deelcollectie van een grotere schenking van Jacoba De Jonge, een Nederlandse verzamelaarster met een grote collectie historische vrouwenmode.

Ieder object uit de studiecollectie werd digitaal gefotografeerd en wordt ontsloten in een eigen gemaakte database, gecreëerd met het open source platform Omeka. Het is onze bedoeling d.m.v. open licenties, crowdfunding en fysieke dienstverlening onze studiecollectie zo veel als mogelijk te delen en verder uit te breiden. Dit stelt ons in staat om een nieuwe dialoog met onze gebruikers aan te gaan en als bibliotheek een nieuw en ander publiek aan te trekken en nieuwe diensten te verlenen.

CV

Dieter Suls studeerde Kunstwetenschappen, Informatie- en Bibliotheekwetenschappen en Publiek Management. Sinds 1999 werkt hij voor het Antwerpse ModeMuseum als wetenschappelijk bibliothecaris. Een functie die hij combineert hij met beleidswerk voor het MoMu. De afgelopen jaren coördineerde hij tal van erfgoedprojecten waaronder Europeana Fashion, Contemporary Fashion Archive, Visuele Thesaurus Mode en Kostuum, Inrichting van een Studiecollectie voor MoMu.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be