Open for new business

Open for new business

Studiedag sectie Hogeschoolbibliotheken

Datum donderdag 23 juni 2016
Locatie Thomas More Mechelen, Campus De Vest
Organisator VVBAD

Hogeschoolbibliotheken zijn tegenwoordig kennis- en leercentra waar onderwijsondersteuning centraal staat. Daarnaast spelen ze in op de trend om open te staan voor nieuwe opdrachten en diensten.
Zo worden hogeschoolbibliotheken steeds vaker ook een plaats voor ontmoeting. Studenten, docenten en externe bezoekers kunnen er almaar meer terecht voor activiteiten buiten het reguliere onderwijsaanbod. Door middel van (informele) kennisdeling krijgen bezoekers een open blik op de samenleving.

Op deze studiedag zet de Sectie Hogeschoolbibliotheken een aantal initiatieven in de kijker die als inspiratie kunnen dienen om ook bij jouw hogeschoolbibliotheek de deuren te openen for new business.

Programma

OpenID - Muntpunt

Via uitdaging en experiment baande Muntpunt zich een weg naar de open organisatie waar zij vandaag voor staat.
Innovatie, flexibiliteit, netwerking, inclusief ondernemen én goesting zijn onze baanbrekende wegwijzers.
Wij lichten toe hoe Muntpunt dit in praktijk brengt en laten jullie graag mee proeven van onze interne keuken. 

"Meet & Share" - FLOOR, het debat- en activiteitencentrum van de Hogeschool van Amsterdam

Met een debat- en activiteitencentrum voor de hele hogeschool creëer je verbinding en betrokkenheid. Er is dan letterlijk en figuurlijk ruimte voor het delen van kennis en elkaar ontmoeten en inspireren. Bij Floor worden activiteiten en evenementen georganiseerd die studenten en medewerkers dichter bij elkaar brengen en die de hogeschool verbinden met de stad en het werkveld. Er wordt een programma aangeboden van onder meer debatten, symposia, presentaties, voorstellingen, lezingen, film, tentoonstellingen en workshops. Hoe komt zo'n podium tot stand, hoe zit de organisatie in elkaar en hoe realiseer je een waardevolle en aantrekkelijke programmering voor studenten, medewerkers en andere bezoekers? Deze onderwerpen komen aan bod in een presentatie van Eva Biesiot, programmamanager van Floor. Floor is onderdeel van de Bibliotheek van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam. 

korte voorstellingen

  • An Verstraeten en Johannes Teerlinck (VIVES Hogeschool)
    "Jagoeinoene"
    Onder deze noemer organiseren de VIVES bibliotheken in de loop van het komende academiejaar een breed spectrum aan workshops, lezingen, doedagen, ... Met onze activiteiten hopen we zowel studenten als docenten te inspireren en in verbinding te stellen – over de opleidingen heen. 
  • Hilde Vercruysse (mediatheek Grafische en Digitale Media, Artevelde HS)
    "Mediatheek XL"
    Onder de noemer ‘Mediatheek XL: mag het wat meer zijn?’ bundelen de Arteveldemediatheken alle initiatieven waarmee buiten de lijntjes gekleurd wordt en waarbij de medewerkers actief gaan inspireren en coachen: workshops, clinics, tentoonstellingen, lezingen, boekenbeurzen,…
    In de mediatheek van de opleiding grafische en digitale media komen dergelijke initiatieven geregeld aan bod.
    Wegens ziekte moest Hilde Vercruysse verstek laten gaan. Zij werd ter plaatse vervangen door Dirk Bogaerts. Een samenvatting van zijn voorstelling vind je onderaan deze pagina bij de bijlagen.
  • Thijs Gielis (UCLL)
    "De Uil van Minerva"
    Omdat 'engagement' een van de belangrijkste pijlers binnen de visie van de lerarenopleiding is, startte de mediatheek van lerarenopleiding kleuter- en lager onderwijs in Hasselt op vraag van de opleiding met de organisatie van lezingen en tentoonstellingen.
    Zo zijn er een 5-tal tentoonstellingen geweest: Meestal ging dit om panelen die opgehangen werden aan het centrale onthaal en in de wandelgangen van de campus (dus niet in de bib). De opbouw/organisatie van deze tentoonstellingen gebeurde wel door een bibliotheekmedewerker.
    Verder vond er iedere maand een lezing plaats door een externe: een oorlogsvluchteling, een snoezeljuf, een jeugdauteur, de verantwoordelijke van het kinderrechtenhuis, een medewerker van Amnesty International, een Finse docent uit de lerarenopleiding en een specialist inzake digitaal voorlezen.
  • Nele Pauwels (KCGG – UGent)
    Het Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg Gent (KCGG) heeft recent een aantal initiatieven genomen om de onderzoeksondersteuning verder uit te bouwen. Eén van deze initiatieven is ‘Knowledge 2 Connect’, waarbij het kenniscentrum een vijftal lunchontmoetingen per jaar organiseert. Het KCGG wil er naast de inhoudelijke ondersteuning van onderzoekers die zich toeleggen op gezondheidsthema’s, ook een gelegenheid tot ontmoeting en netwerking creëren. Net als het collectiebeleid van tijdschriften en databanken van het KCGG spelen andere initiatieven in op de noden van de onderzoeker. Enkele voorbeelden hiervan zijn: ondersteuning op vlak van datamanagement en informatievaardigheden binnen het vakgebied en het uitbouwen van een gebruikersgerichte portaalsite

panelgesprek


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be