Opleidingen Bibliotheekschool Gent

Opleidingen Bibliotheekschool Gent

Een overzicht van de opleidingen die worden georganiseerd in 2017

Datum donderdag 14 tot zaterdag 23 september 2017
Locatie Sint-Amandsberg Toon op kaart
Organisator Bibliotheekschool Gent

14/09/2017 : start Behoudsmedewerker Erfgoed

De behoudsmedewerkers komen elke dag rechtstreeks in contact met de collecties of archiefbestanden.  Het is dan ook van het grootste belang dat zij op de hoogte zijn van de materialen, van hun eigenschappen en bewaarcondities, van het belang van vroege schadeherkenning en van omgaan met de objecten.  De kwaliteit van de zorg van nu zal bepalend zijn voor het bewaren van de collectie voor later, en dient dus aan een aantal hoge eisen te voldoen.
In deze opleiding krijg je elementaire basiskennis en vaardigheden aangeleerd die nodig zijn voor de goede preventieve zorg van het materiële erfgoed (dit is geen restauratiecursus!).
De opleiding richt zich tot al wie werkzaam is of zal zijn in de sector en instaat voor het behoud en beheer van het roerend erfgoed van zijn instelling.

Meer info op http://www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/behoudsmedewerker_erfgoed


19/09/2017 : start Initiatie Archiefkunde

In de opleiding Initiatie Archiefkunde krijg je elementaire basiskennis en -vaardigheden aangereikt om als archiefmedewerker taken te kunnen verrichten op het gebied van materiële zorg, depotbeheer en dienstverlening.
Deze opleiding richt zich tot al wie belangstelling heeft om te functioneren in het archiefbeheer en het dynamisch documentbeheer of tot wie reeds een taak vervult in het Vlaamse archiefwezen maar nog geen adequate scholing heeft gevolgd. Je kan aan de slag in een particuliere archiefdienst, in een archiefdienst van de overheid of in een archief- en documentatiecentrum.

Meer info op http://www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/initiatie_archiefkunde


23/09/2017 : Initiatie Bibliotheekmedewerker

In de opleiding Initiatie tot de bibliotheek-, documentatie- en informatiekunde krijg je een basisvorming voor het ruime bibliotheekveld. Ze is niet enkel bedoeld voor het openbaar bibliotheekwerk, maar richt zich naar de ruime bibliotheek-, documentatie- en informatiesector (schoolbibliotheken, speciale bibliotheken, documentatiediensten…).
Je krijgt elementaire basiskennis en -vaardigheden aangereikt voor het invullen van een uitvoerende functie (bv. bibliotheekbediende/bibliotheekassistent in een openbare bibliotheek). Deze uitvoerende functie omvat technische en dienstverlenende opdrachten.
Deze opleiding kan zowel in contact- als in afstandsonderwijs gevolgd worden.

Meer info op http://www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/initiatie_BDI_kunde


20/09/2017 : start graduaat Bibliotheek- en Informatiedeskundige

Informatie neemt in onze kennismaatschappij een steeds belangrijker plaats in. Goed geïnformeerd zijn is voor zowel personen als organisaties van levensbelang om optimaal te kunnen functioneren. Maar de veelheid aan informatie maakt het voor de leek moeilijk om snel en doeltreffend een keuze te maken. Daar ligt jouw taak als bibliothecaris/documentalist. Je vervult een schakelfunctie tussen de gebruiker en de informatie uit boeken, tijdschriften, audio-visuele materialen, elektronische databanken, ... Ook is het voor jou een uitdaging om de kloof tussen de gebruiker en de nieuwe media met gedigitaliseerde informatie te overbruggen. Deze opdracht vraagt, naast een dienstverlenende ingesteldheid, een brede maatschappelijke belangstelling en een degelijke vaktechnische vorming. Bibliothecaris/documentalist, of beter, informatiebemiddelaar, is dan ook een dynamisch, boeiend beroep voor mensen die zich bewust zijn van het belang van een goed geïnformeerde samenleving.
Deze basisopleiding in het Volwassenenonderwijs bereidt je daar optimaal op voor. De bibliotheekopleiding geeft na drie jaar recht op het wettelijk erkend diploma van "Gegradueerde in het Bibliotheekwezen en de Documentaire Informatiekunde". Dit diploma verruimt je verdere beroepsmogelijkheden in openbare bibliotheken, schoolbibliotheken, bedrijfsbibliotheken, documentatie- en informatiediensten, archiefbibliotheken, museumbibliotheken, uitgeverijen en boekhandels.

Meer info op http://www.vspw.be/opleidingen/bibliotheekschool/graduaat_in_het_bibliotheekwezen_en_de_documentaire_informatiekunde


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be