Studienamiddag Leeszaalmedewerkers

Studienamiddag Leeszaalmedewerkers

Studiedagen en ontmoetingsmomenten voor archivarissen zijn er genoeg. Maar wanneer krijgen de medewerkers die dag in, dag uit de leeszaal bemannen of bevrouwen, eens instrumenten aangereikt om hun werk naar behoren te doen? Wanneer kunnen zij eens overleggen met collega's over de juiste strategie?

Datum donderdag 15 mei 2014
Locatie FARO Brussel Toon op kaart
Organisator VVBAD

Studiedag werkgroep Lokaal Overheidsarchief

Studiedagen en ontmoetingsmomenten voor archivarissen zijn er genoeg. Maar wanneer krijgen de medewerkers die dag in, dag uit de leeszaal bemannen of bevrouwen, eens instrumenten aangereikt om hun werk naar behoren te doen? Wanneer kunnen zij eens overleggen met collega's over de juiste strategie?

Deze studienamiddag is expliciet NIET bedoeld voor archivarissen maar wel voor mensen die in een leeszaal klanten zo goed mogelijk proberen verder te helpen. Na deze studiedag heeft u niet alleen de nodige kennis opgedaan, u vertrekt ook met een aantal telefoonnummers en adresgegevens van collega’s op zak, altijd handig om op terug te vallen voor overleg en advies.

PROGRAMMA

14.00 u. Onthaal
14.15 u. Welkomstwoord 


14.30 u. Parallelsessie 1 (max. 20 deelnemers per sessie)

Optie 1. Privacy, auteursrechten, openbaarheid van bestuur, enz.

Het aantal regels dat het gebruik van archiefdocumenten regelt, lijkt almaar te stijgen. Marie Juliette Marinus geeft u een praktijkgericht overzicht van wat mag en niet mag in de leeszaal. U krijgt een aantal beslissingsmodellen mee die in elk archief toepasbaar zijn.

Optie 2. De meerwaarde van de leeszaal.

Waar het samenkomen van organisatie, archivalia en gebruiker voorheen exclusief in de leeszaal gebeurde, biedt de ontwikkeling van de informatie- en communicatietechnologie nu ook andere mogelijkheden. Het archiefgebruik is daarmee de voorbije jaren grondig veranderd. Michel Vermote reflecteert in zijn bijdrage over de impact van deze evolutie.


15.15 u. Koffiepauze


15.45. u. Parallelsessie 2 (max. 20 deelnemers per sessie)

Optie 3. Genealogie

Een groot deel van onze klanten is geboeid door genealogie. De basisbeginselen voor het opstellen van een stamboom kennen we allemaal maar wat als de klant vastzit? Luc De Backer en Johan Roelstraete leren u welke vragen u moet stellen om ook deze klanten verder te helpen.

Optie 4. De inrichting van een leeszaal

 Een leeszaal is meer dan een zaal met wat tafels en stoelen. Sylvain Gevaert van Topburo toont u hoe de inrichting van een leeszaal niet alleen de verschillende functies van de ruimte kan benadrukken maar ook kan tegemoet komen aan de eisen van je verschillende doelgroepen. Voor deze workshop breng je best enkele foto’s van je leeszaal mee, afgeprint op A4-formaat. Zo krijg je meteen nuttige tips.

16.30 u. Afsluitende drink en netwerkmoment: We sluiten af met een netwerkmoment waarin u samen met de andere deelnemers contactgegevens en tips kunt uitwisselen.


Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be