Interactieve zoektochten

META Nummer 2017/7

Interactieve zoektochten

Geschreven door Ilse Depré
Gepubliceerd op 19.09.2017

Steeds vaker worden tablets, smartphones en andere digitale tools ingezet om jong en oud wegwijs te maken in een bib of archief. Antwerpse openbare bibliotheken kunnen gebruik maken van de BIBIT-app, terwijl Cultuurconnect een abonnementsformule ontwikkelde voor de webtool Bibster. Maar je kunt ook zelf aan de slag met enkele handige toepassingen.

TOURtoDO (iOS, Android) laat je toe om zoektochten te ontwikkelen met behulp van de locatie van de speler (via ibeacons), het ingebouwde kompas van je toestel, video en audio en de camera (voor QR-codes en/of foto-opdrachten). De tour zelf bouw je via de website www.tourtodo.com, de spelers maken gebruik van een gratis app en voeren een code in om de juiste zoektocht te starten. Ojoo (iOS, Android) wordt al volop gebruikt door heel wat musea, steden en enkele scholen, om interactieve zoektochten te creëren. Misschien wel de meest bekende en opvallende tool om digitale wandelzoektochten op te zetten, is Actionbound (iOS, Android). Aan de hand van GPS-locaties, QR-codes, vragen en missies, bouw je als maker een avontuur (op pc of een ander toestel), terwijl je gebruikers de Actionbound-app nodig hebben om het spel te spelen.

Bovenstaande tools zijn interessant, maar niet gratis in gebruik. Wie liever geen maandelijkse licentiekost betaalt, kan ook zelf aan de slag met QR-codes, een blog en om het even welke QR-code scanner op de tablet of smartphone. Schrijf de delen van je zoektocht stap voor stap uit, creëer op de blog voor elke stap een pagina met info en vragen of opdrachten, genereer QR-codes op basis van de webadressen van die pagina’s, druk deze af en hang ze op in de bib. Nog even testen, en je digitale zoektocht is klaar voor je bezoekers!

> Meer info en nuttige apps

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be