75.000 handtekeningen voor de bib, een makkie, toch?

META Nummer 2017/8

75.000 handtekeningen voor de bib, een makkie, toch?

Geschreven door Bruno Vermeeren
Gepubliceerd op 30.10.2017

Wordt het niet hoog tijd, beste collega’s, dat we ons laten gelden? Dat we laten zien dat de openbare bibliotheek de meest verspreide, meest gebruikte, meest toegankelijke culturele instelling is in Vlaanderen? Is een simpele petitie dan geen eenvoudig middel om te tonen hoe groot ons draagvlak is? Welke politicus zal in volle verkiezingstijd zijn of haar neus ophalen voor een sector die erin slaagt op drie maanden tijd 75.000 handtekeningen — of meer — in te zamelen?

Lijkt dat veel, 75.000? Het is niet meer dan vijf procent van de anderhalf miljoen gebruikers die we samen tellen. Een doorsnee responsgraad voor een marketingcampagne. En wij moeten niet zomaar een direct mailing uitsturen naar onbekenden. We spreken een publiek aan dat ons kent, ons vertrouwt, dat weet wat we waard zijn. Geloof je mij niet? In de campagne voor de Beste Bibliotheek van Vlaanderen en Brussel slagen zes bibliotheken erin om bijna 15.000 stemmen te verzamelen. Als ik goed kan tellen, volstaan dertig bibliotheken voor 75.000 handtekeningen. En we zijn met driehonderd of meer. Anderhalf miljoen is allicht wat hoog gegrepen, maar 75.000 is toch wel echt het minimum, niet?

Een klavertje vier

Bovendien staan we er niet alleen voor. Met partners zoals het Boekenoverleg en IBBY Vlaanderen hebben we de steun van het hele boekenvak. Het Davidsfonds, het Masereelfonds, het Rodenbachfonds, het Vermeylenfonds en het Willemsfonds stonden mee aan de wieg van de campagne. Het Katholiek Onderwijs en GO! het gemeenschapsonderwijs zegden hun steun toe. Gesprekken met organisaties uit sociaal-cultureel werk, onderwijs en welzijn lopen. Op Informatie aan Zee zette minister Gatz als eerste zijn handtekening onder ons bibliotheekcharter Een bibliotheek voor iedereen en gaf daarmee meteen de aftrap en zijn morele steun.

Een bibliotheekcharter wordt inderdaad de motor van de campagne. In een korte tekst presenteren we de bib als een klavertje vier. De lokale gemeenschap, een professionele werking, een veilige en toegankelijke plek en natuurlijk toegang tot cultuur en informatie, die maken de bibliotheek tot wat ze is. Daarmee bouwen we voort op de inzichten van een beeldengroep die LOCUS enkele jaren geleden samenbracht. Het klavertje werd door Eva Mouton op de haar eigen vrolijke wijze verwerkt tot een mooi campagnebeeld. Zo brengen we een positieve boodschap die vertrekt vanuit de sterktes van de bibliotheek. Wie kan daar tegen zijn?

IMPORTANT

Vanaf 25 januari 2018 — Gedichtendag — beginnen we dan met het inzamelen van handtekeningen van burgers. Ook de jouwe dus, maar zeker die van de gebruikers van jouw organisatie. Registreer je nu al op www.bibvooriedereen.be, want natuurlijk wil je mee campagne voeren. Zo kunnen we jou informeren over alle nieuwe ontwikkelingen: promotiemateriaal dat ter beschikking komt, nieuwe partners die zich aanmelden, ambassadeurs die de campagne een duwtje willen geven, de eerste resultaten, enz. Op de site kun je ons ook suggesties geven, of je bedenkingen formuleren.

Weet wel dat registreren alleen niet voldoende zal zijn. Onze vereniging telt ruim duizend leden. Met wat inspanning kunnen we misschien zelf twee- of drieduizend handtekeningen inzamelen. Lang niet voldoende dus om indruk te maken. Als jij aan de zijlijn blijft staan, zal het niet lukken. Denk nu al na over mogelijke acties om handtekeningen in te zamelen. Vanaf januari hangt het van jou af! Gebruik het campagnemateriaal, zoek partners, zamel handtekeningen in. Gelukkig sta je er als openbare bibliotheek zeker niet alleen voor. De cultuurfondsen informeren momenteel hun eigen achterban. Er zijn al wetenschappelijke bibliotheken die geïnformeerd hebben naar campagnemateriaal dat ook zij kunnen gebruiken. Als we allemaal wat moeite doen, wordt het een makkie, toch?

Meer dan handtekeningen

In haar memorandum Kies voor leesplezier in uw gemeente roept het Boekenoverleg de gemeenten op om het charter te ondertekenen. Uiteraard is het niet afgelopen zodra een bestuur getekend heeft. Een handtekening is gemakkelijk gezet. Die ook vertalen naar concrete acties die jouw bibliotheek ten goede komen, kan de VVBAD niet in jouw plaats doen. Denk dus maar al na hoe je jouw wensen voor een betere dienstverlening kunt koppelen aan de punten uit ons charter. Vergeet zeker niet de link te leggen met de uitdagingen waar jouw gemeente voorstaat en waar het nieuwe bestuur werk van zal willen maken. Armoedebestrijding, ouderenzorg, integratie van nieuwkomers, stadsvernieuwing, enz.: in elk thema kan de bib wel een rol opnemen. De komende maanden zal de VVBAD nog een vorming organiseren om je daarbij op weg te helpen, mocht dat nodig zijn.

Je merkt het: onze doelstelling gaat veel verder dan voorkomen dat ergens in Vlaanderen een gemeente haar bibliotheek afschaft. Dat gevaar is niet denkbeeldig en voor bibliotheekgebruikers kan het een sterke motivatie zijn om hun handtekening te zetten. Laat ons ook hopen dat we allemaal samen deze doelstelling kunnen realiseren. Maar wat we eigenlijk willen, is dat de hele sector sterker uit deze verkiezingen komt. Dat onze kracht en onze sterkte erkend worden door het lokale bestuur. Dat er — afhankelijk van de situatie — opnieuw of meer geïnvesteerd wordt in de sector.

Meer dan 75.000 handtekening voor de bib, daar gaan we voor! www.bibvooriedereen.be

IMPORTANT
IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be