Biblioteca Gerardo Diego, Instituto Cervantes de Bruselas

META Nummer 2017/8

Biblioteca Gerardo Diego, Instituto Cervantes de Bruselas

Geschreven door María Vázquez-Estévez
Gepubliceerd op 30.10.2017
IMPORTANT
Bibliotheek: leeszaal en cafetaria. © Andrea CorDieulafoy.

Het Cervantesinstituut promoot wereldwijd de Spaanse taal en cultuur. Vorig jaar in april betrok de Brusselse zetel van het instituut een nieuwe locatie op de Louizalaan. Met een nieuwe bibliotheek die werd ingericht door de Madrileense architect Carlos Arroyo. Voor META een gelegenheid om hoofdbibliothecaris María Vázquez-Estévez aan het woord te laten.

Wanneer werd het Cervantesinstituut in Brussel opgericht?

Het werd geopend in 1998. In 2005 kreeg de bibliotheek de naam van de schrijver Gerardo Diego, een van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Spaanse dichtersbeweging Generación del 27 en winnaar van de Cervantesprijs 1979 (gedeeld met Jorge Luis Borges).

Wat is de opdracht van het Cervantesinstituut en hoe vullen jullie die in?

Onze missie is de Spaanse taal te verspreiden en te promoten, samen met de andere co-officiële talen van het land (Catalaans, Galicisch en Baskisch), en de cultuur van de Spaanssprekende landen. We zijn de grootste onderwijsinstelling voor het Spaans, een non-profitorganisatie die afhangt van de overheid en met een raad van bestuur die de werking aanstuurt. De koning van Spanje is onze erevoorzitter. Onze hoofdzetel bevindt zich in Madrid en we zijn aanwezig in de vijf continenten, met 87 centra in 44 landen. Voor het bereiken van onze doelstellingen werken we rond drie gebieden: culturele activiteiten, een bibliotheek en taalcursussen, die openstaan voor het brede publiek, voor studenten en voor specifieke gebruikers. De lesafdeling biedt taalcursussen door hooggekwalificeerde moedertaalsprekers, en de voorbereiding op examens voor en de aflevering van het Diploma de Español como Lengua Extranjera (DELE). Dat diploma wordt internationaal en binnen het Gemeenschappelijk Europees referentiekader erkend.

De cultuurafdeling organiseert activiteiten in samenwerking met openbare en private organisaties van België, Spanje en Latijns-Amerika. De afdeling is een ontmoetingsplaats voor onderzoekers, schrijvers, kunstenaars, wetenschappers, musici, historici en filosofen die deelnemen aan interessante debatten, filmcycli, concerten, conferenties, colloquia, tentoonstellingen, seminaries, enz.

De bibliotheek Gerardo Diego biedt gebruikers en studenten een rijke bibliografische en audiovisuele collectie in moderne en aantrekkelijke ruimtes en ondersteund met geavanceerde technologische diensten. Wij bieden gespecialiseerde informatie en documentatie met betrekking tot de culturen en talen van Spanje en Latijns-Amerika. Onze collectie bevat meer dan 33.000 volumes in het Spaans en in de andere co-officiële talen van Spanje. We hebben vertalingen in het Frans, Nederlands en Engels.

Waarop heeft de architect gelet?

Carlos Arroyo plaatste met zijn nieuwe ruimtelijke concept de bibliotheek in het centrum van het gebouw. Het merendeel van de activiteiten loopt er dus doorheen of vervlecht zich daar met elkaar. Een aantal bibliotheekrekken zijn vanop straat te zien en vormen ook de achtergrond voor de meeste activiteiten. De leeszaal beschikt over gedeelde tafels voor gebruikers van de bibliotheek, die materialen consulteren en er werken. Je kunt er praten en ongedwongen iets lezen. Studenten ontspannen zich in het café, dat openstaat voor iedereen die van typisch Spaanse smaken wil genieten. Studenten en docenten lopen langs de bibliotheekbalie om naar hun klaslokalen te gaan. Op het gelijkvloers vind je de documenten, boeken en audiovisuele materialen. Ze zijn opgesteld in gerecycleerde rekken van de oude bibliotheek, nu geïntegreerd in de nieuwe vormgeving, met directe toegang voor de gebruikers. En voor wie stilte en concentratie nodig heeft zijn er de zogenaamde stiltezones.

Hoe werd de nieuwe inrichting onthaald en wat zijn de voordelen?

Aanvankelijk waren de meningen verdeeld, maar vrij snel was men gewonnen voor de nieuwe inrichting. Vooral vanwege de openheid naar de straatkant, op een centraal gelegen en drukke plek, nabij het Louiza- en het Stefaniaplein. Op het gelijkvoers bevindt zich een beglaasde ruimte met zicht op de straat, met een grote, moderne en multifunctionele ruimte, waar de leeszaal dienstdoet als auditorium, ontmoetingsruimte en cafetaria. Op de eerste verdieping bevinden zich de cirkelvormige klaslokalen. Deze verdieping is toegankelijk via een interne trap, tegenover de bibliotheekbalie. In de grote hal, tegenover de klaslokalen, bevinden zich kleine ruimtes voor groepswerk die met elegante rode fluwelen gordijnen afgesloten kunnen worden. Als het auditorium op het gelijkvloers in gebruik is, vormt de hal een alternatieve ruimte voor kleinschalige activiteiten. Met de nieuwe infrastructuur willen we ook inzetten op een grotere zichtbaarheid, betere toegankelijkheid (zowel extern als intern), en meer integratie met het culturele leven van de stad. In de nabije gemeenten Elsene en Sint-Gillis wonen mensen die potentieel belangstelling hebben voor ons aanbod. Maar onze bezigheden richten zich op het volledige grondgebied van België en op het buurland Luxemburg.

Wat kan de bibliotheeksector hieruit meenemen?

Vlaanderen beschikt over een benijdenswaardig netwerk van bibliotheken, documentatiecentra, universiteits- en wetenschappelijke bibliotheken. Onze bibliotheek wil samenwerken met de Vlaamse bibliotheken en via onze fondsen en gespecialiseerde diensten aan hun werking bijdragen waar het nodig en mogelijk is. Bijvoorbeeld met didactische bronnen om Spaans te leren of te onderwijzen. Met een voor Spanje en Latijns-Amerika representatieve collectie van klassiekers en hedendaagse cinema op dvd. Met een collectie literair, historisch en kritisch werk van de belangrijkste klassieke en hedendaagse Spaanse en Latijns-Amerikaanse auteurs. Met een lokale afdeling over de historische banden tussen Vlaanderen en Spanje. Met interbibliothecair leenverkeer met het netwerk van bibliotheken van het Cervantesinstituut (dat meer dan één miljoen volumes omvat), de Spaanse universiteitsbibliotheken en de Biblioteca Nacional de España. Of met de recente integratie van de elektronische bibliotheek, met meer dan 10.000 bestanden.

Een van de doelstellingen van onze bibliotheken is het bevorderen, uitbreiden en onderhouden van nauwe banden en samenwerkingen met de bibliotheken van het gastland, in dit geval België.

Welke ambities hebben jullie nog?

Het voornaamste doel is om onze werkzaamheden bekend te maken en een maximaal aantal geïnteresseerden te bereiken, zodat men ons kent, ons gebouw bezoekt, en deelneemt aan en geniet van al het interessante dat we ter beschikking stellen.

We willen ook bijdragen aan een grotere culturele uitwisseling met de Vlaamse gemeenschap en, onder andere, lessen Nederlands voor Spaanstaligen organiseren.

Iedereen is van harte welkom in ons huis op de Louizalaan 140.

> bruselas.cervantes.es
> biblioteca-bruselas.blogs.cervantes.es

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be