Bibliotheek Kris Lambert Oostende

META Nummer 2018/1

Bibliotheek Kris Lambert Oostende

Geschreven door
Gepubliceerd op 15.01.2018

Wanneer werd jullie bibliotheek opgericht?

De bibliotheek Kris Lambert opende haar deuren in september 2000. Daarmee fusioneerden twee bibliotheken tot één op een nieuwe, centrale locatie in de stad. De eerste plannen voor een openbare bibliotheek in Oostende dateren van 1851.

Wat maakt jullie bibliotheek bijzonder?

De bibliotheek heeft een bijzondere architectuur en een unieke ligging aan zee. Maar het draait in de bib van Oostende vooral om mensen. Wat ons bijzonder maakt is dat deze plek, de klanten, onze collectie en onze acties in hun samenhang de identiteit en behoeften van Oostende weerspiegelen.

Op welke verwezenlijkingen als bibliotheekteam zijn jullie trots?

We zijn trots op een ruime toegankelijkheid en een warm hart, in een verhaal van kansen geven. Dagelijks krijgen we veel en vele soorten bezoekers over de vloer. Kwetsbare mensen, gezinnen, vele klassen, een groot aantal studerende jongeren, maar evengoed ouderen en anderstalige nieuwkomers. We stellen vast dat sommige mensen speciaal vanuit een andere gemeente naar onze bib komen.

Het activiteitenaanbod is ruim en divers, met aandacht voor zowel taalontwikkeling en leesplezier (meertalig voorlezen, leesgroepen, samenlezen, kinder-en jeugdjury, auteurslezingen, enz.) als voor digitale projecten en vorming (Coderdojo, Odile, Digitale Week, e-readers, enz.). Dit bereiken we o.a. dankzij sterke samenwerkingen (met vzw’s, andere stadsdiensten, scholen, RVT’s, enz.).

Hierin schuwen we zeker geen experimenten en zoeken we constant naar nieuwe vormen van dienstverlening.

Welke ambities willen jullie als team nog graag verwezenlijken?

In het razendsnelle tempo waarin alles evolueert, willen wij ons wendbaar blijven opstellen. Zo loopt er momenteel een project in de bib — Radio Onderstroom — waarin we heel bewust met 18- tot 30-jarigen aan de slag gaan. En in elk van onze digitale projecten benadrukken we het belang van de sociale dimensie.

Het is onze ambitie om op de hoogte te blijven van wat leeft in de stad en in de sector, en vervolgens nieuwe initiatieven te kunnen vertalen naar de lokale situatie.

Kunnen jullie de impact van jullie werk waarnemen?

We krijgen signalen van gebruikers dat de bibliotheek door haar acties en collectie het verschil kan maken in hun leven. Dit was bijvoorbeeld het geval bij een oudere dame die dankzij onze wekelijkse digitale instuif leerde mailen en op die manier een nauwer contact kreeg met haar kleindochter in het buitenland.

Wat maakt jullie team uniek?

Er is een grote diversiteit in leeftijden, capaciteiten en profielen, wat ons eerder complementair maakt dan dat het ons verdeelt. Ons team is een mix van echte Oostendenaars en mensen die van verder komen. We zijn actief en creatief, en er is sprake van een oprechte collegialiteit.

Ons team telt momenteel zes leidinggevenden, 27 baliemedewerkers en een vijftigtal vrijwilligers.

Welke achtergrond hebben de teamleden?

Zowat iedereen die hier werkt heeft een bibliotheekopleiding gevolgd. Bijkomende diploma’s gaan van een bachelor boekhouding tot een master geschiedenis.

Van 19 januari tot 23 april loopt de campagne #bibvooriedereen, welke acties plannen jullie?

We houden ons verder aan ons laagdrempelig maar toch kwalitatief activiteitenaanbod. Onze burgemeester, Johan Vande Lanotte, heeft zich als ambassadeur geëngageerd voor de campagne. Wij vinden het uiteraard fantastisch dat hij het belang van bibliotheken onderschrijft.

Zijn jullie pro of contra een Vlaams bibliotheeklidmaatschap?

Het bestuur en de bib van Oostende bouwen op een lange traditie van gratis lid worden en gratis lenen. In deze is het voor ons een echt kansenverhaal, zonder drempels. En we blijven hierin geloven. Het is ons aanvoelen dat er ruimte moet zijn voor een lokale invulling.

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be