Hervormingen bij ondersteuners en ledenverenigingen cultuursector

Hervormingen bij ondersteuners en ledenverenigingen cultuursector

21.09.2017

Een hervorming van de culturele bovenbouw was al langer aangekondigd. Nu wordt er ook echt werk van gemaakt. De Vlaamse overheid wil helderheid scheppen, met duidelijke taakstellingen voor alle spelers: steunpunten, belangenbehartigers, ledenverenigingen en dienstverleners... Tegen het einde van dit jaar moet er een blauwdruk op tafel liggen.

In een eerste nota schetste cultuurminister Gatz de ideale bovenbouw als een samenspel van departement, sectorale en thematische steunpunten en belangenbehartigers. Daarbij zou er ook aandacht zijn voor een steunpunt voor het lokaal en regionaal cultuurbeleid. Verder zou vooral de sector van de amateurkunsten grondig hertekend worden. Belangenbehartigers moeten zuivere ledenverenigingen worden zonder subsidies, al sluit de minister een continuering van historische subsidies niet uit.

In een eerste gespreksronde werden door de betrokken organisaties al bedenkingen geuit bij deze plannen. Ook de SARC bracht een kritisch advies (pdf) uit bij de plannen. Er blijkt weinig draagvlak te zijn voor de ondersteuning van het lokaal cultuurbeleid door een verticaal (sectoraal) steunpunt sociaal-cultureel werk. De meeste betrokkenen vinden een horizontaal, sectoroverschrijdend steunpunt logischer. De SARC vindt overigens een rechtstreekse financiering van culturele belangenbehartigers nog steeds verantwoordbaar.

Inmiddels stelde minister Gatz twee externe deskundigen aan, Koen Vandyck en Yves Laroc, om het proces te begeleiden en een schema uit te tekenen in overleg met de sector. Het thema staat ook op de agenda (19/09) van de Commissie Cultuur in het Vlaams Parlement.


Nieuwsberichten

Alle nieuwsberichten

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be