Omgaan met onderzoeksdata: beheer van onderzoeksdata in uw instelling

Omgaan met onderzoeksdata: beheer van onderzoeksdata in uw instelling

Informatie en data worden meestal beschouwd als gescheiden concepten. Bibliothecarissen en andere informatieprofessionals werken, zoals het woord zegt, met informatie. En die informatie wordt meer en meer digitaal.

Datum dinsdag 13 mei 2014
Locatie Universiteit Antwerpen, gebouw R, lokaal R0.12 Toon op kaart
Organisator VVBAD

Informatie en data worden meestal beschouwd als gescheiden concepten. Bibliothecarissen en andere informatieprofessionals werken, zoals het woord zegt, met informatie. En die informatie wordt meer en meer digitaal.

Daarnaast werken zogenaamde databeheerders meer met numerieke data die dikwijls de basis vormen van wat wij informatie noemen en die, door hun complexiteit, een grotere inhoudelijke domeinkennis van de beheerder vereisen.

Maar informatie en data zijn uiteraard niet strikt gescheiden. En nu informatie en data meer digitaal beheerd worden is de scheiding nog minder duidelijk. Nu worden veel documenten geschreven of samengesteld met drukwerk als eerste doel. Daardoor zijn veel documenten kleiner dan wat technisch beheerd kan worden. De stap naar aanvulling met meer ruwe, numerieke data ligt dan voor de hand.

Die uitbreiding past in het kader van het streven naar meer openheid van data, met als verdere doelen bijvoorbeeld herbruikbaarheid, mogelijkheid tot toekomstige re-interpretaties en bestrijding van wetenschappelijke fraude.

Informatieprofessionals worden dus meer en meer geconfronteerd met data. Er rijzen dan automatisch enkele vragen. Wat met de ethiek en in het bijzonder de privacy van data die persoonlijke gegevens kunnen bevatten? Wat met standaarden voor formattering en opslag? Wat met de programmatuur die misschien nodig is om de data te interpreteren? Wat met de ontsluiting van data om ze beter vindbaar te maken? wat met de bibliografische beschrijving en citeerbaarheid van data?

Deze vragen doen misschien verlangen naar heldere, korte antwoorden. Maar dat is waarschijnlijk uit den boze. De VVBAD wil een studiedag organiseren waar alleszins al een aantal vragen gesteld worden, onder het motto: een duidelijke vraag is al een half antwoord.

PROGRAMMA

  • 9u30: onthaal
    10u00: inleiding door Paul Nieuwenhuysen

10u15: Ellen Verbakel (TU Delft): Data intelligence 4 librarians

  • Het datamanagemet plan: waar dient het voor, wat kun je ermee? Er wordt ingegaan op de eisen die Europa stelt aan datamanagement in het kader van Horizon2020, en hoe die in het managementplan opgenomen kunnen worden. Wat kunnen datasupporters doen om de wetenschappers daarbij te ondersteunen?

12u30: lunch
13u30: Vlaamse cases: UGent, VUB, Inbo, VLIZ, KULeuven

  • Jan Haspeslagh, Vlaams Instituut voor de Zee 
  • Freya Blekman, VUB
  • Inge Van Nieuwerburgh, UGent 
  • Dimitri Brosens, inbo

Activiteiten van VVBAD

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be