Bart Sas

META Nummer 2017/8

Bart Sas

Geschreven door Bart Sas
Gepubliceerd op 30.10.2017

"Archiveren houd je fit"

IMPORTANT

Hoe belandde je in de archiefsector?

Na mijn opleiding Archivistiek startte ik bij het Centrum voor Bedrijfsarchieven aan de UFSIA (nu UA), geleid door de zeer gedreven prof. Greta Devos. Na enkele jaren stapte ik over naar het Rijksarchief en het IAVA-project. Dat was heel leerrijk en intens. We brachten de archiefwerking van de Vlaamse administratie in kaart en hielpen om het archief fysiek in orde te brengen. Nadien werd ik archivaris bij de Provincie Antwerpen en sinds 2009 bij de Stad Turnhout. Het is dus al archief wat de klok slaat!

In hoeverre hebben je studies je voorbereid op je huidige job?

De opleiding geschiedenis leert je het belang van volledig en betrouwbaar bronnenmateriaal. Die liefde voor de bron heb je ook nodig als archivaris. De MaNaMa Archivistiek geeft je de nodige praktische kennis. Waar je niet op voorbereid wordt is het belang van goede netwerking en van projectmatig werken. Ik leerde algauw dat je het informatiebeheer van een organisatie niet op je eentje anders kunt inrichten. Je moet mensen overtuigen, van managementteam tot dossierbeheerders, en aan tafel zitten met ondersteunende diensten.

Waar werk je nu? En wat houdt je job in?

Ik ben beleidsadviseur archief bij de Stad Turnhout. De stad heeft een uitgebreid historisch archief en het Stadsarchief bewaart ook heel wat archieven van verenigingen én een erfgoedbibliotheek. Wij stellen dat materiaal ter beschikking voor onderzoek. Dat houdt veel inventarisatiewerk en digitaliseringswerk in. We begeleiden ook de stads- en OCMW-diensten bij hun informatiebeheer: selecteren en vernietigen, in orde brengen van de archieflokalen (grote overdrachten zijn wegens plaatsgebrek nog niet mogelijk) en het opstarten en onderhouden van digitale mappenstructuren. En we beantwoorden vragen van diensten en bezoekers. Iemand de juiste informatie bezorgen geeft altijd voldoening.

Met welke thema’s ben je beroepsmatig veel bezig?

Ik zoek een evenwicht tussen dagelijks inventarisatiewerk, diensten en externe klanten helpen en op lange termijn een meer geautomatiseerd archiefsysteem uitwerken. De diversiteit maakt het boeiend, maar er blijft weinig tijd over om nieuwe dingen uit te testen of een nieuw project op te volgen. Daarom probeer ik geregeld een dag in het Stadskantoor te werken.

Hoe ziet een werkdag er voor jou uit?

Ik breng veel tijd door in het archiefdepot en de werkruimtes en bij de diensten. Het ene moment zit je met een medewerker achter een bookscanner, het volgende moment help je bij een trash day of bespreek je een nieuwe mappenstructuur. Het Stadsarchief ligt afgezonderd van de meeste stadsdiensten, ik heb dus altijd een fiets bij de hand. Onlangs fietste ik met een lege bak voor archiefvernietiging naar een dienst een paar straten verder: archiveren houdt je fit.

Welke ambities koester je?

In 2020 verhuizen we naar het vernieuwde bibliotheekgebouw. Aan de plannen is hard gewerkt en ik ben er heel tevreden mee. Het Stadsarchief krijgt betere opslag- en werkruimtes maar ook veel meer zichtbaarheid. We gaan bovendien op het vlak van digitale ontsluiting intensief samen te werken met de collega’s van de bibliotheek. Op het vlak van dienstverlening opent dit heel wat nieuwe mogelijkheden.

Wat was je motivatie om lid te worden?

Een goed netwerk is belangrijk. De meeste archiefdiensten in Vlaanderen zijn klein (in Turnhout bestaat het archiefteam uit vier mensen) en dan is het goed om je oor eens te luisteren te leggen bij collega’s.

Wat is je leukste archiefervaring?

Toen ik startte bij het Stadsarchief Turnhout werkten er twee vrijwilligers. Nu zijn er twaalf mensen die één of twee dagen per week enthousiast komen intypen, ordenen of scannen. Intussen zijn het collega’s en vrienden geworden, die bergen archiefwerk verzetten.

IMPORTANT

Waarom lid van de VVBAD worden?

  • Deel zijn van het netwerk van experten en collega's
  • Mee de belangen van de informatiesector behartigen
  • Korting krijgen op de activiteiten van de VVBAD
  • Toegang krijgen tot vakinformatie
  • Participeren in de verenigingsbesturen
Word lid
© Vlaamse Vereniging voor Bibliotheek, Archief & Documentatie vzw
Statiestraat 179 | B-2600 Berchem (Antwerpen)
Tel: (+32) 03 281 44 57 | email: vvbad@vvbad.be